Test-Aankoop vuurt op dure hospitalisatieverzekeringen

Test-Aankoop vuurt op dure hospitalisatieverzekeringen

Test-Aankoop vuurt op dure hospitalisatieverzekeringen

Print
De consumentenorganisatie Test-Aankoop start een juridisch offensief tegen de dure hospitalisatieverzekeringen. Vooral de maatschappij DKV is de gebeten hond. Maar ook de Commissie voor het Bank- en Financiewezen en de regering krijgen van de stok.

Tijd om aan de noodrem te trekken, vindt Test-Aankoop. Hospitalisatieverzekeringen zijn de voorbije jaren schrikbarend duurder geworden. Een abonnee van de organisatie zag de prijs van zijn polis bij DKV toenemen van 400 euro in 1997 naar 1.200 euro nu. Vooral sinds 2004 is de toename frappant.

Steeds meer mensen kunnen zich dan ook geen hospitalisatieverzekering meer veroorloven. Nochtans is ze geen luxe, gezien de medische kosten ook de pan uitswingen en de ziekenfondsen lang niet alles terugbetalen. Onder meer het bedrag dat dokters bovenop het afgesproken tarief met de ziekenfondsen vragen, moet door de patiënt zelf worden opgehoest.

In 2007 werd een wettelijk initiatief genomen om de prijsstijgingen in de hand te houden. Maar de toepassing liet lang op zich wachten. Bovendien is ze niet echt naar de zin van Test-Aankoop. De consumentenorganisatie gaat daarom juridisch in het verweer.

DKV

Test-Aankoop viseert vooreerst DKV, de belangrijkste verkoper van hospitalisatiepolissen. De maatschappij trekt haar tarieven voor lopende polissen nu op met 7,84%, wat meer is dat de toepassing van een objectieve index. Volgens de ziekenfondsen zijn de kosten in de ziekenhuizen immers maar met 2,66% gestegen. DKV kan alleen boven de index gaan indien het hiervoor het akkoord heeft van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA). Het heeft die echter niet. Test-Aankoop vraagt daarom dat de rechter DKV tot de orde roept. DKV zegt dat het zonder verhoging van de premies verliezen lijdt.

Ook de CBFA ligt onder vuur. Zij mag eenzijdig de opdracht geven aan een verzekeringsmaatschappij om haar premies te verhogen indien ze anders in het rood zou belanden. "Dit kan niet", vindt Test-Aankoop. "Als de verzekeraar en de klant een contract hebben, moet dat worden gerespecteerd. Het geldt dan als wet tussen hen. Men kan dat niet zomaar veranderen." Test-Aankoop trekt hiervoor naar het Arbitragehof.

Ten slotte gaat Test-Aankoop ook naar de Raad van State. Het is het niet eens met de regering. Die liet in het parlement een medische index goedkeuren, waarmee de tarieven aangepast zouden kunnen worden. "Maar dat is niet legaal", vindt de organisatie. "De index maakt tariefverhogingen afhankelijk van de leeftijd en dat mag niet.

Beste koop

Intussen blijft Test-Aankoop de hospitalisatiepolis van AG Insurance naar voor schuiven als de beste koop. Op twee komt die van de Onafhankelijke Ziekenfondsen en op drie die van DKV.

Bij een commerciële verzekeraar gaat 58,71% van de premie naar de pot voor de betaling van de schadegevallen. 19,25% gaat op aan taksen en heffingen, 13,75% aan commissielonen en 8,32% aan administratie- en beheerkosten.

Johan VAN GEYTE

.

Nu in het nieuws