Open VLD wil tijdskrediet niet langer meetellen voor pensioen

Alexander De Croo, voorzitter van Open VLD, lanceert voorstellen voor een nieuw "welvaartspact". Een van de meest opvallende denkpistes is het schrappen van sommige vormen van tijdskrediet voor de berekening van het pensioen.

ghouben

"Het lijkt me een beetje onlogisch dat als je een aantal maanden op wereldreis gaat, die maanden zouden meetellen voor de opbouw van je pensioen", zegt De Croo. Loopbaanonderbreking of tijdskrediet om voor de kinderen of een familielid te zorgen, zou wel maar niet meer volledig worden meegeteld in de pensioenberekening.

Brugpensioen laten uitdoven

Met zijn welvaartspact wil De Croo ons sociaal systeem betaalbaar houden. Het eerste wat men volgens de Open VLD-voorzitter moet doen, is mensen langer aan het werk houden. "We zullen daarbij een hervorming van de wettelijke pensioenen zelf niet kunnen ontlopen," aldus De Croo.

Verder pleit hij voor een uitdoofscenario voor het brugpensioen, namelijk door de brugpensioengrens elk jaar met een jaar op te schuiven.

Geen vermogensbelasting of belastingverhoging

De Croo's welvaartspact is deels een antwoord op een gelijkaardige oproep door PS-politica Laurette Onkelinx. Zij wil vooral het bestaande sociale systeem behouden maar anders financieren.

De Croo wijst in dit verband elke lastenverhoging van de hand en bepleit zelfs een forse lastenverlaging voor ondernemingen. "Maar dan zonder dit te compenseren door een extra belasting op kapitaal. Een vermogensbelasting is onbespreekbaar, want daarmee schrik je investeerders af en tref je ook een groot deel van de middenklasse."

MEER OVER Alexander De Croo

Nu in het nieuws