17-jarige uit Antwerpen gepakt na klopjacht van drie uur

17-jarige uit Antwerpen gepakt na klopjacht van drie uur

17-jarige uit Antwerpen gepakt na klopjacht van drie uur

Print
Antwerpen - Zondag is de 17-jarige A.Y. erin geslaagd te ontsnappen uit de Tongerse jeugdgevangenis. Na een drie uur durend kat-en-muisspel met de politie kon hij worden gevat. De delinquent verbleef pas sinds zaterdag in de gevangenis.

Amper elf dagen na de eerste ontsnapping uit de Tongerse gevangenis heeft een jeugdgevangene er opnieuw de benen genomen. De 17-jarige A.Y uit Antwerpen - die in de cel zit voor diefstal met geweld bij nacht - wist gisterenmorgen te ontsnappen tijdens de wandeling.

“Hij is op een bijgebouwtje geklommen en van daar het dak op geklauterd”, zegt korpschef Tony Verlackt. “Ongeveer op dezelfde wijze als vorige keer dus.”

Nochtans werden er na het incident van elf dagen geleden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo werd onder meer prikkeldraad aangebracht. “Maar hij heeft die prikkeldraad net gebruikt om naar boven te klimmen”, zegt Verlackt. “Cipiers zagen hem nog op het dak zitten, maar via de achterzijde van het gebouw is hij uiteindelijk kunnen ontsnappen.”

Cipier Eric Severijns was aan het werk toen A.Y ontsnapte. “Collega’s zijn de gedetineerde nog achterna geklommen, maar uiteindelijk zijn we moeten stoppen. Het werd te gevaarlijk.”

Kat-en-muisspel

Wat volgde was een drie uur durend kat-en-muisspel met de ordediensten. Na een wilde achtervolging kon A.Y. uiteindelijk worden ingerekend door hoofdinspecteur Mario Billen. “Ze hielden hem in een stevige houdgreep, waarna ze de jongen in de boeien sloegen”, zegt Norbert Wirix, die de arrestatie vanachter zijn raam volgde.

De jonge crimineel van allochtone afkomst zit intussen al opnieuw in zijn cel. Normaal had A.Y. in de jeugdinstelling van Everberg moeten zitten, maar daar was geen plaats meer. De beveiliging van de Tongerse gevangenis is al langer een heikel punt. Nochtans werken er vijf keer meer personeelsleden dan gevangenen.

“Zelfs met dubbel zoveel cipiers had dit niet vermeden kunnen worden”, zucht cipier en ACODvakbondsafgevaardigde Eric Severijns. “De gevangenis is hier gewoon niet op voorzien. Wij klagen het veiligheidsprobleem al veel langer aan.” Voorlopig worden alle wandelingen opgeschort. In maart staan extra beveiligingswerken op het programma.

“Blijkbaar moet de veiligheid verhoogd worden”, zegt Laurent Sempot van het gevangeniswezen. “Dat gaat nu sneller gebeuren. Maandag krijgt justitieminister De Clerck al een eerste verslag.” Directeur Patrick Fransen weigerde alle commentaar.

Ruben Steegen
Dirk Roefflaer

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio