Rokende en drinkende Jezus schokt  christenen in Indië

Rokende en drinkende Jezus schokt christenen in Indië

Rokende en drinkende Jezus schokt christenen in Indië

Print
In de Indiase staat Meghalaya is een rokende en drinkende Jezus opgedoken. Een dergelijk beeld is in Azië al vaker aanleiding geweest tot controverse. Dit keer stond er een genietende Jezus als illustratie in een schoolboek bij het woord "afgod" of "idool".

De christenen in Meghalaya, de meerderheid van de bevolking daar, zijn diep geschokt. "We veroordelen het totale gebrek aan respect voor onze godsdienst vanwege de uitgever," aldus aartsbisschop Dominic Jala.

De eigenaar van de uitgeverij die hiervoor verantwoordelijk is, Skyline Publications, riskeert vervolging.

De katholieke kerk in Indië heeft alle schoolboeken van Skyline nu in de ban geslagen. De protestantse kerk eist publieke verontschuldigingen. Volgens de uitgeverij is men al bezig om het boek terug te roepen.

Christelijke minderheid

Ongeveer 2,3 procent van de bevolking van Indië is christen. De meerderheid van de Indiërs zijn hindoes.

In 2008 leidden anti-christelijke rellen in de staat Orissa tot de dood van meer dan 100 mensen, nadat christelijke missionarissen ervan beschuldigd werden een hindoepriester te hebben vermoord.

Meer rokende Jezussen

Een gelijkaardige afbeelding (foto) verscheen in 2007 in een Maleisische krant van Tamil-strekking. Dat ontketende ook een storm van protest. Toen werd de vergelijking gemaakt met de beruchte Mohammed-cartoons. De krant excuseerde zich voor de publicatie en schreef de publicatie toe aan "een vergissing van een graficus".

Afbeeldingen van een drinkende of rokende Jezus zijn, zo blijkt uit een kleine Google-test, populair en niet alleen in de niet-christelijke wereld.

MEEST RECENT