Eigenaars vakantiewoningen bang voor toekomst

Stekene - Eigenaars van een weekendverblijf vrezen voor het behoud van hun woning en gronden. “We zullen strijden tot het bittere einde”, klonk het tijdens de infovergadering van het Nationaal komitee van weekendverblijvers en vaste bewoners.

De telefoon staat de laatste weken roodgloeiend in het gemeentehuis van Stekene. Honderden ongeruste eigenaars van een weekendverblijf proberen in allerijl een afspraak te regelen met de dienst ruimtelijke ordening, om zo aan de weet te komen of hun huizen al dan niet gespaard blijven van de sloophamer.

Het provinciebestuur presenteerde onlangs samen met het gemeentebestuur van Stekene een visietekst over de toekomst van de weekendverblijven. Voor een vierhonderdtal eigenaars stopt het woonrecht in 2029, terwijl tweehonderd anderen er permanent kunnen blijven wonen. De honderdvijftig illegale huisjes worden strenger aangepakt, en zeker tot 2015 kan er niets meer worden bijgebouwd.

De nieuwe plannen brachten een storm van protest op gang. Het gemeentebestuur moest al vijf infoavonden inlassen en ontvangt de eigenaars ook voor een individueel onderhoud. Na afloop van de steeds tumultueuze en incidentrijke sessies blijven vele eigenaars nog steeds met vragen zitten. Het Nationaal komitee van weekendverblijvers en vaste bewoners (NKWV) organiseerde dan maar op eigen houtje een informatievergadering, maar ook voor hen is de visietekst een vette kluif.

Opgeheven

"Heel veel mensen zijn ongerust en vrezen dat hun huizen moeten verdwijnen. We verwachten dan ook klare taal van de burgemeester van Stekene. Het gaat hier over mensen, wiens huizen er nu eenmaal staan. Alle bouwvergunningen moeten worden gerespecteerd en de bouwstop moet worden opgeheven. Als er geen weekendverblijven meer mogen bij komen, geldt dat ook voor alle andere woningen, vind ik. Dan mag er tot 2015 geen steen meer worden gelegd in Stekene," zegt voorzitter Lode Lambrechts.

Bert FouBert

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio