FIFA vreest ontraceerbare Afrikaanse doping

De kans is reëel dat er op het WK in Zuid-Afrika ontraceerbare dopingmiddelen gebruikt zullen worden. De Wereldvoetbalbond FIFA heeft weet van medicijnen op basis van Afrikaanse planten, die niet op de zwarte lijst van het Wereldantidopingagentschap staan en ook niet op te sporen zijn.

Oudbondsvoorzitter Michel D'Hooghe, bij de FIFA voorzitter van de medische commissie, is naar eigen zeggen heel bezorgd. Hij wil dat het Wereldantidopingagentschap (WADA) de planten gaat analyseren die voetballers - en bij uitbreiding andere sporters - zouden kunnen bevoordelen.

"We hebben heel wat bijgeleerd over traditionele Afrikaanse medicijnen, maar zijn vaak niet zeker van de samenstelling van deze producten", zei D'Hooghe in een interview. "Ik denk dat sommige producten die stimulerend kunnen werken, niet op te sporen zijn."

Steroïden

De teamdokter van Zuid-Afrika meldde eerder al dat sommige planten steroïde bijproducten kunnen produceren. "Als we geen controle hebben over deze specifieke traditionele medicijnen, dan kunnen we niet zeggen dat we alle medicatie in het voetbal onder controle hebben", besluit D'Hooghe.

Meer sportnieuws