Akkoord leidt tot wapenstilstand in Darfoer

De regering van Soedan heeft een bestand getekend met de belangrijkste rebellenbeweging in de westelijke regio Darfoer. Dat bestand zou op termijn tot een vredesakkoord moeten leiden.

jlenaerts

De etnische-Afrikaanse rebellengroep Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid voerde strijd tegen Arabische milities die door de Soedanese regering worden gesteund. De rebellen hebben nu het vredesbestand getekend, waardoor de wapenstilstand onmiddellijk ingaat.

De regering hoopt nu snel vredesgesprekken met de rebellengroepering te houden. Die zullen wellicht in Qatar plaatsvinden en moeten tot een permanent wapenstilstand leiden. De president van Tsjaad heeft al bekendgemaakt dat het akkoord tegen 15 maart op tafel moet liggen.

Amnestie

In ruil voor de wapenstilstand worden 100 rebellen die eerder ter dood veroordeeld waren, amnestie verleend. Zij werden veroordeeld voor een aanslag in 2008 die minstens 200 mensenlevens eiste. Een derde van de rebellen wordt onmiddellijk vrijgelaten.

Sinds de oorlog 7 jaar geleden begon, zijn minstens 300.000 mensen om het leven gekomen. Meer dan 2.5 miljoen mensen ontvluchtten de regio.

Nu in het nieuws