Portugees leger trekt naar Madeira: dodental blijft oplopen

Portugees leger trekt naar Madeira: dodental blijft oplopen

Portugees leger trekt naar Madeira: dodental blijft oplopen

Print
Het Portugese leger gaat met schepen, helikopters en reddingsmateriaal naar Madeira. Het eiland in de Atlantische Oceaan is zaterdag zwaar getroffen door noodweer. Al 38 mensen zijn om het leven gekomen na aardverschuivingen en modderstromen. Minister van Binnenlandse Zaken Rui Pereira heeft intussen laten weten dat de noodtoestand mogelijk wordt afgekondigd.

Meer dan 100 mensen raakten gewond. Er zijn ook nog steeds heel wat vermisten. Volgens de regionale regering zouden er geen toeristen onder de slachtoffers zijn.

Door de hevige regenval en rukwinden zijn verschillende bruggen vernield en zijn enkele banen niet meer berijdbaar. Op vele plaatsen is de elektriciteit uitgevallen. De civiele bescherming vraagt de bevolking om hun huis niet te verlaten. Om de honderden daklozen op te vangen, zijn er al tentenkampen opgezet.

De Portugese premier José Sócrates is al naar Madeira gevlogen. Hij heeft laten weten dat hij "elke nodige hulp" zal verstrekken. Het leger zal zondag nog vertrekken om hulp te verlenen.

Toeristen

De schade op het eiland is groot, vooral de stad Funchal is zwaar getroffen. De luchthaven van Madeira is door het slechte weer gesloten. Zo'n 120 Belgen, die met Jetair en Thomas Cook reisden, zaten vast op het eiland, maar zij kunnen zondagavond weer naar huis keren.

Baptiste Van Outryve, woordvoerder van Thomas Cook, bevestigde dat onze landgenoten vanavond om 21.30 uur op Zaventem zullen landen. Hij benadrukt bovendien dat ze nooit in gevaar zijn geweest. "We hebben ze getransfereerd naar een hotel dicht bij de luchthaven. Niet omdat ze in gevaar waren in hun eigen hotel, wel omdat we ze in de buurt wilden houden voor het geval we een snellere vlucht terug vonden."

Kent u mensen in het noodweer op Madeira?

.

Nu in het nieuws