Bisdom zet Theater aan de Stroom op straat

Bisdom zet Theater aan de Stroom op straat

Bisdom zet Theater aan de Stroom op straat

Print
Antwerpen - Het Bisdom Antwerpen verkoopt het oude Augustijnertheater aan de IJzerenwaag in Antwerpen aan een projectontwikkelaar. Daardoor komen niet alleen de scouts en enkele amateurtheatergezelschappen, maar ook het Theater aan de Stroom op straat te staan.

Bij het gezelschap, één van de weinige overgebleven Vlaamse repertoiregezelschappen, spelen onder meer Frank Aendenboom, Marilou Mermans, Bob Snijers en Steven De Lelie.

STANDPUNT: Als mensen moeten wijken voor geld is er iets mis

'Vals en laf'

“Het gebouw is eigendom van de Onze-Lieve Vrouwvereniging van het Bisdom. We hadden een akkoord dat ons gezelschap, met steun van geldschieters, de theaterzaal zou kopen. Maar zaterdag kregen we te horen dat de deal niet doorgaat en dat een bouwpromotor de nieuwe eigenaar wordt”, zegt Steven De Lelie die bij het grote publiek bekend is voor zijn rol als Rikkie in de successerie Lilli en Marleen.

Het nieuws dat het gezelschap straks geen theaterzaal meer heeft komt bijzonder hard aan. “En zeker de manier waarop het gebeurt. Van het Bisdom, dat zich toch met maatschappelijke en ethische zaken bezighoudt, hadden we dit niet verwacht. Vals en laf noem ik dit”, vervolgt de acteur. Hoe het nu verder moet is onduidelijk. “We gaan alle middelen inzetten om de verkoop van de zaal aan een bouwpromotor tegen te houden. Desnoods protesteren we in de kathedraal.”

Theater aan de Stroom heeft 40 acteurs en technici op de loonlijst staan en trekt jaarlijks tussen de 40 en de 60.000 toeschouwers. “Het Bisdom heeft gekozen voor het geld. Nochtans waren ook wij bereid 850.000 euro neer te leggen. Het akkoord was er. We hebben zelfs de kans niet gekregen om een nieuw bod te doen. Het bisdom heeft de zaal achter onze rug verkocht”, besluit Steven De Lelie. Het Bisdom was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

PVdP

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio