Kevin Van der Perren eindigt 17e na vrije kür

Kevin Van der Perren is na de vrije kür in het kunstschaatsen zeventiende geworden op de Olympische Winterspelen in Vancouver. "Stress heeft mij de das omgedaan", zei de Belg achteraf. Het goud ging verrassend genoeg niet naar de Russische topfavoriet Jevgeni Ploesjenko maar naar de Amerikaan Evan Lysacek.

Van der Perren zei twee dagen geleden dat hij zijn beste korte kür uit zijn carrière had geschaatst. Na die prestatie werd hij twaalfde in de tussenstand. In de vrije kür ging het echter niet zo vlot: bij zijn eerste twee sprongen moest hij al corrigeren met een handje op het ijs.

Zenuwen

Van der Perren werd zenuwachtig en moest de sprongen in het middengedeelte inkorten en vereenvoudigen. Tegen het einde kon onze landgenoot, die in de huid van Robin Hood was gekropen, uitpakken met een goede combinatie, maar dat kon hem niet redden. Hij eindigde 17e in de eindstand. In Turijn was hij nog negende.

Onze landgenoot was zeer teleurgesteld. "Shit! Dit is een grote ontgoocheling. Ik had na de vrije kür al 72 punten en dus moest ik niet veel doen om meer dan 200 punten te halen, maar toch is dat niet gelukt. Dit moet ik toch even laten bezinken. Ik ga er een week over laten gaan en dan zie ik wel doe", zei de 27-jarige Van der Perren aan Sporza.

Lysacek

Het goud ging naar de Amerikaan Evan Lysacek. Titelverdediger Jevgeni Ploesjenko was de grote favoriet, maar hij kon de verwachtingen niet waarmaken. De Rus behaalde zilver.

Meer sportnieuws