Huis waar Wies Andersen opgroeide was geschenk van abt van Orval

Huis waar Wies Andersen opgroeide was geschenk van abt van Orval

Huis waar Wies Andersen opgroeide was geschenk van abt van Orval

Print
Brasschaat - Onopvallende woningen verbergen soms een boeiende geschiedenis. Dat bewijst de half open villa aan de Lage Kaart 20, die momenteel te koop staat.

Tijd: Eerste Wereldoorlog. Plaats: het slagveld aan de IJzer. De Gentse luitenant Karel Vandercruyssen schuift van een loopplank en dondert in het water. Onder aanhoudend vuur van de Duitsers haalt zijn ordonnans hem uit de koude IJzer en redt dus zijn leven.

Vandercruyssen belooft dat hij dit nooit zal vergeten. Architect van opleiding, zet de oorlog hem aan het denken en hij wordt pater in de abdij van Orval. Hij brengt het er zelfs tot abt en herbouwt de abdij. In 1937, als zijn vroegere ordonnans in Brasschaat-Mariaburg wil bouwen, houdt Vandercruyssen zijn belofte. Hij tekent zelf de woning en stuurt treinwagons vol Ardense steen naar het station van Ekeren.

Dat verklaart het "Ardense" uitzicht van de woning, en het kruis en het heiligenbeeld in de gevel. Decennia woonde de familie De Bois in de woning, waarvan één van de zonen, Alois, bekend werd als televisiepresentator Wies Andersen.

De huidige eigenaar zet de woning momenteel te koop voor 368.000 euro. Niet veel voor een woning met gunstige ligging, acht slaapkamers, twee badkamers en zelfs een klein zwembad? "Klopt", zegt makelaar Steve Verhelst.

"Door de crisis gaan woningen boven de 300.000 euro moeilijk de deur uit. Ik geef dan ook de voorkeur aan een correcte prijs. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat de tweede verdieping te renoveren is. Er zijn al enkele ernstige kandidaten. En zodra de zon weer schijnt, beginnen de kooplustigen weer buiten te komen en kan het snel gaan."

BR

www.verhelstvastgoed.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio