“Een Vlaamse reus van 19 kilo, dat is mishandeling”

De Vlaamse konijnenkwekers zijn niet jaloers op dit Britse ‘wonder der natuur’. “Pure dierenmishandeling”, noemt konijnenkeurmeester Gregoire De Swerdt het zelfs.

jlenaerts

Ralph, amper twaalf maanden oud, is de zoon van het voormalige grootste konijn ter wereld, Amy. Het beest stoot zijn moeder van de troon. Het Guinness Book of Records nomineert geen recordgewichten van huisdieren omdat dit tot obsessief vetmesten door baasjes kan leiden. Daarom stond Amy van eigenares Annette Edwards in het recordboek vermeld als langste konijn ter wereld, met een lengte van 81,5 centimeter van neus tot staartpunt.

Het beest wordt nu dus van zijn troon gestoten door zoon Ralph. Ralph weegt met zijn 19 kilo meer dan een doorsnee kleuter van drie jaar oud.

In Vlaanderen, de bakermat van de Vlaamse reus, wordt afwijzend gereageerd. “Zo’n gedrocht zou op elke Belgische konijnenwedstrijd meteen gediskwalificeerd worden”, zegt keurmeester Gregoire De Swerdt van De Konijnenfokker Schilde scherp. “De grootste Vlaamse reus die ik ooit zag, woog 11 kilo. In competitie geldt een minimale lichaamslengte voor Vlaamse reuzen van 68,5 centimeter, maar de meesten zijn tussen de 70 en 75 centimeter. Het monster dat u hier op die foto ziet, vergelijkt u best met die freakfoto’s van moddervette Amerikanen van 400 kilo die op een bed liggen.”

Gregoire De Swerdt is er zeker van dat Ralph niet meer op zijn voorpoten kan staan, laat staan kan huppelen, zoals een konijn hoort te doen. “De rug van een reuzenkonijn is onvoldoende bespierd om een gewicht van 19 kilo te kunnen torsen. Het is ook abnormaal dat het grootste konijn ter wereld een mannetje is, want meestal zijn de vrouwtjes van Vlaamse reuzen nog iets langer. Met schoonheid heeft dit niets te maken”, stelt Gregoire.

“Zo’n Vlaamse reus: dat is puur vet, pels en oren. Hoe groter het konijn, hoe sneller dood. Met diervriendelijkheid heeft dit niks meer te maken. Ik snap het niet. Zo’n konijn is absoluut niets om fier op te zijn! Die mensen zouden zich moeten schamen.”

Dat Ralph geen lang leven beschoren is, kan kloppen, want zijn moeder Amy gaf vorig jaar de geest vlak voor ze in een Italiaanse tv-show moest optreden. “De dierenarts had haar nochtans medisch in staat geacht om te vliegen”, aldus het Brits baasje.

Kristin Matthyssen

Foto: Daily Mail

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER