Proces tegen Saskia De Coster uitgesteld

Proces tegen Saskia De Coster uitgesteld

Het proces tegen Saskia De Coster is uitgesteld naar 11 maart. De schrijfster verblijft immers tot eind deze maand in Canada. De Coster moet zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden wegens een opiniestuk onder een valse naam in De Standaard. Ze riskeert een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en een boete tot 1.650 euro.

wverhaert

Het stuk dat ze schreef dateert van 20 september 2008. Toen publiceerde de krant op zijn opiniepagina's een lange brief, waarin het opiniestuk van Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, van twee dagen eerder met de grond gelijk werd gemaakt.

Vleesconsumptie

Daarin verdedigde Vanthemsche de consumptie en productie van vlees. Twee dagen later publiceerde De Standaard een opiniestuk waarin brandhout werd gemaakt met de stellingen van Vanthemsche. De brief werd ondertekend met de naam Noël Devisch, de voorganger van Vanthemsche bij de Boerenbond.

De Standaard was zich van geen kwaad bewust en hoofdredacteur Peter Vandermeersch was dan ook niet te spreken over de actie van Saskia De Coster. Sindsdien schreef Saskia De Coster geen maandelijkse column meer voor de krant.

Grap

De Coster excuseerde zich en zei dat het om een grap ging, maar Piet Vanthemsche liet het daar niet bij en diende klacht in bij het Brusselse parket. De Coster werd doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Pittig detail: De Coster verstuurde de mail via het adres van haar vriendin Inge Jooris, de woordvoerster van de partij Groen! die in het verleden werkte voor de FOD Volksgezondheid en het Voedselagentschap. Jooris distantieert zich echter van de brief.

MEER OVER Saskia De Coster