Wase derby eindigt in relletjes

Print
Sint-Niklaas - De Wase derby tussen Red Star Waasland en KSK Beveren is zaterdagavond geëindigd met relletjes op het Sint-Nicolaasplein. De politie had alles snel onder controle. Twee personen werden aangehouden.

Zaterdagavond stond de streekderby RS Waasland-KSK Beveren op het programma. Het Puyenbekestadion zat gezellig vol en de supportersgroepen lieten zich tijdens de match op een sportieve manier gelden. Een onmondig KSK Beveren delfde het onderspit.

Een veertigtal Beverse heethoofden kon het verlies blijkbaar moeilijk verteren en zakte na de wedstrijd omstreeks 23u af naar het Sint-Nicolaasplein. Daar zochten ze de confrontatie op met allochtone jongeren. De politie moest verschillende keren tussenbeide komen. Een tiental relschoppers werd geïdentificeerd en twee van hen werden bestuurlijk aangehouden.

Amok

De feiten speelden zich af vlak voor de deur van Brasserie Sint Marie. “Het is de eerste keer in negen jaar dat ik dit zag gebeuren”, zegt uitbater Bart D’Hooghe. “De politie was bijzonder snel ter plaatse, waardoor het niet ontaard is. Ik vermoed dat ze die supporters gevolgd hebben.”

Omstreeks middernacht was alles opnieuw rustig. “De politie was wel nog aanwezig, maar de herrieschoppers waren al weg”, klinkt het bij een barman van café Oud Rethorica.

De Sint-Niklase burgemeester Freddy Willockx betreurt de gebeurtenissen. “Het is bijzonder jammer dat na een streekderby enkele zogenaamde supporters het nodig vonden om amok te maken. Zeker omdat beide supportersgroepen zich tijdens de wedstrijd zelf heel sportief gedroegen.”

Willockx beloofde de zaak ernstig te onderzoeken. Op basis van camerabeelden zal bekeken worden of de Beverse supporters strafbare feiten ten laste gelegd kunnen worden. Er is onder meer sprake van racistische scheldpartijen.

SP.A-gemeenteraadslid Ali Alci vindt het erg jammer dat de allochtone gemeenschap geviseerd werd. “Blijkbaar was dit ook niet de eerste keer. De club KSK Beveren moet hier tegen optreden.” Alci stelt voor om in het vervolg een combiregeling in te voeren, waarbij de bezoekende supporters enkel met de bus kunnen komen en begeleid worden tot ze de stad buiten zijn. “Op die manier kun je zo’n problemen vermijden.”

Ook Nicolas Snoeck van de Beverse supportersclub ‘Moet Kunnen’ is ontgoocheld. “Dergelijk gedrag hoort niet thuis op het voetbal. Het is zeer jammer dat zowat 1 procent het op deze manier verbrod voor de andere 99 procent.”

‘Moet Kunnen’ gaf zelf het goede voorbeeld. Zij trokken met een bierfiets naar Puyenbeke en pakten na de match broederlijk een pint in een supporterslokaal van Waasland.

Steven Tindemans

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio