"Vlamingen overdrijven geweld in Brussel"

Vlamingen overdrijven geweld in Brussel

"Vlamingen overdrijven geweld in Brussel"

Print
Enkele Brusselse burgemeesters vinden dat Vlaanderen overdrijft in de zaak rond de mislukte overval van zaterdag in Laken. Ze willen niet weten van een eengemaakte politiezone om het geweld in sommige Brusselse wijken aan te pakken.

"Brussel is een vredelievende stad waar helaas faits divers dramatisch kunnen aflopen, Dat is in elke grote stad zo", aldus burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux (PS).

Lees hier: Nultolerantie voor bepaalde Anderlechtse wijken

Geen geweldgolf

Moureaux ziet geen oplossing in een fusie. "Telkens als er een probleem is, vragen de Vlamingen één zone, dat heeft niks te maken met het probleem. Zouden de agenten met een naambordje 'Brussel' in plaats van 'Brussel-West' anders gereageerd hebben, zouden ze wat sneller gelopen hebben?"

De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS) geeft zijn partijgenoot gelijk. "Wij maken een verfijndere analyse en geloven niet dat er, door twee, drie of vier zaken, een geweldgolf passeert over de stad."

Niet toevallig

Louis Tobback (sp.a), burgemeester van Leuven, was dan weer niet mals voor zijn collega's in Phara. "Een overval is een fait divers, als u dat letterlijk vertaalt is dat een toevallige gebeurtenis, de vraag is of dit zo toevallig of eenmalig is. Blijkbaar niet. Je hebt een algemeen probleem in Brussel."

De Vlamingen moeten nu bij hun standpunt over de eengemaakte politiezone blijven, aldus Tobback. "Indien de Franstaligen niet mee willen, zouden de Vlamingen in de regering nu eens duidelijk moeten zeggen dat er maar bijkomend geld komt op voorwaarde dat die ene politiezone er is. Wie betaalt, bepaalt."

Nu in het nieuws