Brugse bisschop wil geen buitenlanders als priester

Roger Vangheluwe, bisschop van Brugge, wil niet weten van Poolse of Afrikaanse priesters. Er is nochtans een tekort aan priesters in zijn bisdom.

ikerremans

"Buitenlanders zijn geen optie om het tekort aan priesters op te vangen in West-Vlaanderen. Ik weet dat het elders gedaan wordt, maar ik vind het geen goede zaak om Afrikanen of Polen hier als priester aan de slag te laten gaan", aldus Vangheluwe (73).

Daling

Deze week viert Vangheluwe zijn 25ste verjaardag als bisschop van Brugge. Er werken 225 priesters in de parochies van het Brugse bisdom, waar de provincie West-Vlaanderen onder valt. Het aantal nieuwe priesters daalt er net als in de rest van ons land.

"Ik krijg vaak de vraag van Polen om hier als priester te komen werken", zegt Vangheluwe over het tekort. "Ook uit Afrika zijn er geregeld mensen die me contacteren. Maar ik wimpel dat af. Die Afrikaanse priesters kunnen in hun thuisland veel nuttiger werk leveren dan bij ons."

Liever niet

"En wat is de motivatie van die mensen? Onze kerk redden of naar België komen omdat we het hier beter hebben dan daar? Ondertussen is het aantal aanvragen al flink verminderd, omdat ze weten dat ik toch neen zeg."

Vangheluwe krijgt gelijk van Hans Geybels, de woordvoerder van aartsbisschop Léonard. "Wij zeggen ook: liever niet. Een priester uit Afrika weghalen om hem hier aan de slag te laten gaan, berokkent meer schade dan dat je er goed mee doet."

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio