Franstaligen willen niet weten van nultolerantie voor Brussel

De media-aandacht voor het Brussels geweld afgelopen weekend, verschilt in grote mate aan Nederlandstalige en Franstalige kant. De roep om een eengemaakte politiezone, waarvoor verschillende Vlaamse politieke partijen pleitten, klinkt aan de andere kant van de taalgrens nauwelijks.

ghouben

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) vindt dat er "voor bepaalde delen van Brussel voor een bepaalde tijd een nultolerantiebeleid nodig is". Maar ook deze stelling krijgt aan Franstalige kant geen weerklank.

Le Soir is de enige krant die wat aandacht besteedt aan de aanslag in Laken en de gevolgen daarvan. De krant noemt de vraag naar een eengemaakte politiezone voor heel Brussel "een Vlaamse eis". La Libre Belgique presteert het om de aanslag te vermelden in de rubriek 'faits divers'. In Vers l'Avenir geen woord, in La Dernière Heure wordt enkel melding gemaakt van de politie-achtervolging.

De burgemeester van Anderlecht Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) noemt een eengemaakte politiezone "een schijnoplossing", hij pleit voor meer mensen en meer middelen.

Eén politiezone

Politici van verschillende Vlaamse partijen pleitten voor één politiezone voor heel Brussel. Op die manier kan aanpak van de criminaliteit gestroomlijnd worden. In het Brussels Gewest zijn er 19 gemeenten met 6 politiezones.

Franstalig België loopt 10 jaar achter

Volgens Brussels parlementslid Els Ampe (Open Vld) loopt Franstalig België tien jaar achter als het gaat over nultolerantie of een repressief beleid. Ampe zegt ronduit dat PS en cdH het probleem niet durven aan te pakken, uit angst kiezers te verliezen.

Vandaag is er om 11 uur een overleg gepland tussen de burgemeester van Anderlecht, het Brusselse parket, de zonechef van de politiezone Brussel-Zuid en medewerkers van minister van binnenlandse zaken Annemie Turtelboom en van minister van justitie Stefaan De Clerck.

Lees ook: Politieacties in de maak tegen bruut geweld

MEER OVER Brussel