Raadslid boos om ludieke vergelijking met kabouter

Print
Waasmunster - Danny Vandeloock (sp.a) eiste tijdens de gemeenteraad de oprichting van een deontologische commissie. Een ludieke uitspraak van OCMWvoorzitter Michel Du Tré (CD&V) over het schepencollege schoot bij het oppositielid in het verkeerde keelgat.

In Waasmunster wordt er al eens graag gelachen. Dat moet ook OCMW-voorzitter Michel Du Tré gedacht hebben toen hij het woord nam op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Tijdens zijn speech in een goedgevuld Hoogendonck vergeleek hij het schepencollege met de Kabouter Plop-herberg, en dichtte zijn collega’s enkele typische eigenschappen van de kabouters toe.

“Een ludieke toespeling”, verklaarde de voorzitter achteraf. Oppositielid Danny Vandeloock (sp.a) vond het in ieder geval geen dijenkletser. “Zulke uitspraken vernederen en minachten het schepencollege”, sneerde de sp.a’er tijdens de afgelopen gemeenteraad. “Het was een walgelijke vertoning, die getuigt van weinig respect voor de burger.” Sinds Du Tré in 2006 de ambt van OCMW-voorzitter overnam van Vandeloock, en de sp.a’er bovendien naar de oppositiebanken verwees, botert het niet meer tussen beide heren. Du Tré reageerde dan ook scherp op de aantijgingen van Vandeloock. “Jarenlang was het uw partij (oud-sp-burgemeester Eric Van Mele red.) die ons behandelde als ongeschoolde kinderen. Dát noem ik pas een vernedering voor de gemeenteraad.” Vandeloock liet het er echter niet bij, en eiste prompt de oprichting van een deontologische commissie om de uitspraken van mandatarissen onder de loep te nemen. Burgemeester en voorzitter van de raad Rik Daelman (Open- Vld) moest de gemoederen bedaren.

“Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat wel en niet gezegd kan worden”, suste Daelman. “Als het iemand tegen de borst zou stoten, is het publiek mondig genoeg om in het verweer te gaan. Daar is geen commissie voor nodig.”

BEFO

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio