Vakbonden betogen voor meer jobs in Brussel

Vakbonden betogen voor meer jobs in Brussel

Vakbonden betogen voor meer jobs in Brussel

Print
In Brussel werd vanmiddag betoogd door de drie nationale vakbonden (ACV, ABVV, ACLVB). De vakbonden spreken van 35.000 deelnemers, de politie houdt het op 27.000.

De aanleiding van de betoging was de sluiting van Opel Antwerpen. De drie nationale vakbonden manifesteerden in Brussel voor meer banen en sociale rechtvaardigheid. De sluiting van Opel kost aan 2.600 mensen hun job.

Meer jobs

Een delegatie van Opel liep vooraan tijdens de manifestatie, maar ook andere bedrijven waren van de partij. Zo waren er bijvoorbeeld vlaggen van AB InBev, DHL en Gates Europe te zien. De laatste weken zijn daar weer heel wat ontslagen en herstructureringen aangekondigd.

"Dames en heren, wij willen werk!", zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw voor aanvang van de betoging. "Ondernemen, dat is niet mensen ontslaan om steeds gulziger aandeelhouders tevreden te stellen."

"Stop met dat gezaag en geklaag. Zoek samen met ons hoe we uit deze crisis geraken. Over hoe we samen jobs creëren. Over hoe we samen ons sociaal model kunnen vrijwaren en versterken", zei ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

Zondebok

Het zit vooral scheef tussen de vakbonden en de werkgevers. De werkgeversorganisaties in het hele land vinden dat ze te vaak als zondebok naar voren worden geschoven, maar de vakbonden klagen dan weer dat er te weinig jobs gecreëerd worden.

Ondernemingen moeten volgens de vakbonden eerst jobs creëren vooraleer ze overheidssteun of lastenverlagingen kunnen krijgen. Jongeren en werklozen moeten bovendien meer aandacht kijgen.

De manifestanten vertrokken om 11.15 uur op het Schumanplein in Brussel. Vandaar gingen ze naar de Wetstraat en daarna naar Brussel-Noord.

MEEST RECENT