Minder huizen te koop aangeboden

Minder huizen te koop aangeboden

Minder huizen te koop aangeboden

Print
Het aanbod van particuliere woningen is sinds mei 2009 met een kwart gedaald. Dat toont de nieuwe index van online makelaar Directmakelaar.be aan.

"Historisch gezien verandert een kwart van de particulieren tussen de tweede en derde maand hun prijs als de woning niet verkocht geraakt", aldus woordvoerder Johnny Kegels. Sinds mei komen die prijsaanpassingen er veel sneller.

Heel wat eigenaars beslissen uiteindelijk om hun woning niet langer te koop te stellen omdat ze de verhoopte prijs toch niet in handen zullen krijgen.

Crisis

Oudere eigenaars die in een flat of in een home willen gaan wonen of jongeren die naar hun eerste woning uitkijken, kijken de kat nog het liefst even uit de boom.

"Als deze trend zich doorzet, dreigt er een ineenstorting van de particuliere markt", aldus Hans Loose, oprichter van Directmakelaar.be. "Want als de rente stijgt, zullen de kandidaat-kopers minder budget hebben om een woning aan te kopen."

Het aanbod van particuliere woningen zou pas opnieuw toenemen als de economische crisis volledig gaat liggen, meent Loose.