CD&V wil onmiddellijk crisismanager voor Brussels Hof

CD&V wil onmiddellijk crisismanager voor Brussels Hof

CD&V wil onmiddellijk crisismanager voor Brussels Hof

Print
CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) wil dat op het het Brusselse Hof van Beroep onmiddellijk een manager wordt aangesteld, naast de huidige eerste voorzitter.

Hij zei dat tijdens een debat in de Kamercommissie Justitie over de werking van het Brusselse Hof van Beroep.

Onbegrijpelijk

Een kersverse audit van de Hoge Raad voor Justitie in opdracht van de parlementaire Fortiscommissie had aangetoond dat het Brusselse Hof de voorbije anderhalf jaar helemaal niets heeft gedaan met de aanbevelingen van de HRJ om het Hof te hervormen.

Ook met de 200 (!) aanbevelingen van een zelfevaluatie uit 2006 deed het Hof nog altijd niets. “Onbegrijpelijk”, vond de HRJ. De gerechtelijke achterstand neemt in Brussel dan ook weer ernstig toe.

Verherstraeten (foto) viel scherp uit tegen de vorige eerste voorzitter, Guy Delvoie, die nu rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag is. Volgens Verherstraeten is Delvoie “nu onschendbaar en daardoor ontsnapt hij aan een vervolging in de Fortiszaak, waarin zijn collega’s Salmon en Blondeel wel vervolgd worden. Zijn gedrag straalt onterecht af op het gehele hof.”

Onbekwaamheid

Rob Vandevelde (LDD) vond dat de HRJ door de audit ook voor zichzelf “een brevet van onbekwaamheid” had uitgeschreven. “Ze vallen nu wel Delvoie scherp aan, maar wie benoemt en bevordert deze magistraten? Toch de HRJ? Hadden zij het dan niet zien aankomen?”

De Clerck antwoordde dat hij binnenkort een ontmoeting heeft met de tijdelijke eerste voorzitter van het Brusselse Hof om de problemen te bespreken. Hij zal hem vragen hoe hij denkt de aanbevelingen van de HRJ uit te voeren.

Hof in Leuven?

Bart Laeremans (VB) stelde voor om het Hof van Beroep van Brussel te beperken tot Brussel zelf. Nu is dat hof bevoegd voor Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant.

“Alle Nederlandstalige rechtbanken uit Vlaams-Brabant zouden onder een nieuw hof kunnen komen, met zetel in Leuven. Limburg, dat nu onder het Hof van Beroep van Antwerpen valt, zou bij dat nieuwe Hof in Leuven gevoegd worden”, zo stelde Laeremans voor.

“Nu moeten de Limburgers te ver rijden naar Antwerpen en Antwerpen is ook al overbelast. Het hof van Antwerpen zou beperkt kunnen worden tot de provincie Antwerpen”, aldus Laeremans. Tegelijkertijd wil Laeremans alle Franstalige rechtbanken van Waals-Brabant onder het Hof van Beroep van Bergen brengen. Justitieminister De Clerck (CD&V) reageerde niet op de suggestie.

Meer informatie over de explosieve audit van de Hoge Raad voor Justitie vindt u de expertenpagina van John De Wit.

JDW

.

Nu in het nieuws