"Verplichte verdoving voor slachting"

Verplichte verdoving voor slachting

"Verplichte verdoving voor slachting"

Print
Antwerpen - De Adviesraad voor Dierenwelzijn Antwerpen (ADA) wil dat Antwerpen tegen het volgende Offerfeest de eerste stad in Vlaanderen is die een verplichte verdoving voor de rituele slachting van dieren invoert.

De Adviesraad voor Dierenwelzijn Antwerpen (ADA)bestaat twee jaar. Naar aanleiding van de verjaardag blikte de raad terug op de verwezenlijkingen en lichtte ze de plannen voor de toekomst toe.

ADA werd twee jaar geleden door schepen voor Dierenwelzijn Luc Bungeneers opgericht. Michel Vandenbosch van GAIA zit de raad voor en wordt voor het dagelijks bestuur bijgestaan door ondervoorzitter Frank Vercammen (’t Stadsbeest) en secretaris Filip Mulkens.

Samen met de overige leden vertegenwoordigen ze 14 Antwerpse verenigingen die zich inzetten voor het welzijn van de dieren. “We merken dat de Antwerpenaar bijzonder betrokken is bij wat dieren betreft. De actie rond de sterilisatie van katten bijvoorbeeld was een groot succes.”

Voor 2010 hebben zowel de schepen als ADA de rituele slachtingen hoog op het prioriteitenlijstje. “We moeten respect hebben voor de tradities van de verschillende geloofsgemeenschappen, maar dat mag niet gepaard gaan met dieren die pijn lijden”, zegt Luc Bungeneers hierover.

“We willen dat Antwerpen tegen het volgende Offerfeest de eerste stad in Vlaanderen is die een verplichte verdoving van dieren voor de slachting invoert. We zijn naar de rituele slachting in Park Spoor Noord gaan kijken en hebben heel wat onnodig dierenleed vastgesteld”, zegt Vandenbosch. “We gaan nu overleggen met de moslimgemeenschap.”

Konijnen

De adviesraad zal zich dit jaar ook inzetten om de konijnenpopulatie in het Stadspark op een diervriendelijke manier terug te dringen. Voor de American Staffordshire, een genetisch gekweekte vechthond, wil ADA ook een oplossing. “Dat is een hond voor specialisten”, weet Frank Vercammen. “Niet iedereen is geschikt om er baasje van te zijn."

IPAS

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio