Veel aanvragen voor adoptie Haïtiaantje

Veel aanvragen voor adoptie Haïtiaantje

Veel aanvragen voor adoptie Haïtiaantje

Print
In verscheidene landen - ook bij ons, - krijgen adoptieverenigingen tal van vragen en aanvragen om een kind te adopteren uit Haïti. Haïti blokkeert voorlopig elke procedure.

"Wij krijgen toch een aantal vragen per dag over adoptie van een Haïtiaans weeskindje", zegt Leen Du Bois van Kind&Gezin. "Voor de aardbeving waren het er nauwelijks. Maar traditioneel zien we na een grote ramp of oorlog een stijging van de interesse."

Goedbedoelde interesse, want op zulke momenten wordt alle hulp geapprecieerd. En toch is het geen goed idee, waarschuwen kinderrechtenorganisaties. De non-pro-fitorganisatie International Social Service (ISS) communiceerde al dat oorlogen of natuurrampen geen moment zijn voor spontane adoptie. Zoals nu in Haïti bijvoorbeeld is het immers bijzonder moeilijk om de familiale situatie van een kind grondig te onderzoeken. Het is nog steeds mogelijk dat er overlevende familieleden opduiken.

"En een oplossing binnen de eigen familie of in eigen land krijgt altijd voorrang", zegt Du Bois. Sowieso wordt er op dit ogenblik geen enkele procedure in gang gezet. De Haïti Lavi 1212-campagne heeft intussen al 16.149.000 euro opgeleverd.

Sylvia MARÏEN

.

Nu in het nieuws