Het weer voor vrijdag 29 januari

Het weer voor vrijdag 29 januari

Vakantie

Het weer voor vrijdag 29 januari

Print

Vanochtend valt de neerslag in Limburg op de meeste plaatsen als regen maar hier en daar is dat vooral bij hoge neerslagintensiteit (dalende temperatuur) ook smeltende sneeuw of sneeuw. Tijdelijk kan er lokaal een draplaagje ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de omgeving van Genk-Zwartberg rond 8u het geval is.

De rest van de dag blijft het meestal regenachtig met soms ook klodders natte sneeuw. De temperatuur schommelt rond +2°C. Namiddag koelen de bovenluchten af waardoor de laatste neerslag waarschijnlijk als sneeuw zal vallen. Aangezien het niet meteen zal vriezen en de bodem nat is zal deze sneeuw op de meeste plaatsen niet blijven liggen. Het wordt na 17u wel snel droger. In de Ardennen valt veel sneeuw. Vanavond en vannacht wordt het wel opletten voor bevriezing.

Zaterdagochtend vriest het overal enkele graden. Overdag is er kans op enkele sneeuwbuien maar volgens de jongste prognoses blijft het aantal buien beperkt en concentreren ze zich voornamelijk op de provincies ten westen van ons. Het wordt gemiddeld +1°C, misschien wel +2 bij voldoende opklaringen. De wind waait meestal matig uit westelijke richting.

Ook zondag zal het in de ochtend overal licht vriezen, misschien zelfs matig indien de opklaringen voldoende breed worden. Het blijft dan meestal droog maar enkele lokale sneeuwbuien behoren toch nog tot de mogelijkheden. Omdat de zon zich regelamtig kan tonen wordt het ook een beetje minder koud met namiddag maxima tussen +1 en +2°C. Als er een sneeuwbui valt zakt de temperatuur echter snel richting vriespunt.

Ook maandag moeten we rekening houden met enkele graden nachtvorst en dus nog steeds het gevaar op gladde wegen. Er kunnen bovendien ook nog af en toe enkele sneeuwbuien vallen. 's Middags wordt het een graad of 2 boven het vriespunt maar na zonsondergang zal het weer snel gaan vriezen.

Dinsdag volgt er sneeuw, overgaand in regen.

Later in de week blijft het droog maar dan wordt het wel nog wat kouder.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN