Unizo wil Visa-betalingen goedkoper voor handelaars

Europees Commissaris Neelie Kroes wil na Mastercard nu ook marktleider Visa dwingen elektronisch betalen voor handelaars goedkoper te maken. Dat zal gebeuren door de betalingsvergoeding fee bij elke grensoverschrijdende kaartbetaling te verlagen.

ssimons

De betalingsvergoeding is de prijs die banken doorrekenen aan de handelaar om het geld van de rekening van de consument naar de rekening van de handelaar over te zetten. Telkens een handelaar een kredietkaartbetaling aanvaardt, moet hij hiervoor een vergoeding betalen.

De Europese Commissie dwong Mastercard al om de betalingsvergoeding te verlagen tot 30 cent per grensoverschrijdende kredietkaartbetaling. Europees marktleider Visa rekent nu nog 61 cent aan per grensoverschrijdende betaling.

België

Maar de mogelijke impact is beperkt. 98% van de betalingen met Visa gebeuren binnen het land en vallen onder de bevoegdheid van de Belgische raad voor de mededinging. Die geeft voorlopig echter niet thuis, in tegenstelling tot andere Europese lidstaten, zegt de Unie voor Zelstandige Ondernemers (Unizo).

Unizo vraagt de betalingsvergoeding voor nationale kaartbetalingen te schrappen. Dat zou de Belgische handelaar circa 40 miljoen euro op jaarbasis besparen en zou elektronisch betalen aantrekkelijker maken. "Elektronisch betalen is veiliger en sneller dan cash betalen en kan nog veel goedkoper", klinkt het.