Nachtwinkel starten: 6.000 euro betalen

Kruibeke heft voortaan een opstartbelasting van 6.000 euro op nachtwinkels. Daarmee wil de gemeente ‘wildgroei’ tegengaan en eventuele overlast voorkomen.

tvanbrabant

In Kruibeke zijn momenteel twee nachtwinkels gevestigd. Volgens burgemeester Antoine Denert (DENERT) is dat ruimschoots voldoende. “Ze vullen een behoefte aan. Sommige mensen leven nu eenmaal ‘s nachts en willen bepaalde producten ook na de gangbare openingsuren kopen. Omdat Kruibeke volgens mij geen nood heeft aan extra nachtwinkels, willen we met de belasting nieuwe aanvragers ontmoedigen.” Denert heeft het ook over de overlast die bijkomende nachtwinkels met zich mee zouden kunnen brengen.

“Nu er nog maar twee shops zijn, valt de overlast nog mee. Toch lijkt het me niet aangeraden om meer van die handelszaken op ons grondgebied te hebben. Ze brengen immers extra verkeer met zich mee en trekken hangjongeren aan. De uitbaters durven ook wel eens alcohol te verkopen aan minderjarigen.”

Texaco

De opstartbelasting is uiteraard niet van toepassing op de huidige nachtwinkels. Die zullen wel, net als eventuele nieuwe shops, jaarlijks 1.500 euro moeten betalen voor de uitbating. Het nieuwe reglement geldt voor alle handelszaken die tussen 18u ‘s avonds en 7u ‘s morgens open zijn en die algemene voedingswaren en huishoudartikelen verkopen.

Ook het benzinestation Texaco aan de E17 valt daaronder. Vorig jaar werd ook in Temse een nieuw reglement voor nachtwinkels opgesteld na klachten over vervuiling en nachtlawaai. Zo moeten de winkels de deuren sluiten om 2u ‘s nachts, mag de motor van stilstaande wagens niet meer draaien en mogen er in een groot aantal straten in het centrum van de gemeente geen nieuwe nachtwinkels bijkomen. In de deelgemeenten mag er zelfs geen enkele meer bij.

STTI

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Jobs in de regio