Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder, inkt in ontbijtgranen

Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder, inkt in ontbijtgranen

Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder, inkt in ontbijtgranen

Print
Test-Aankoop heeft de Voedingsbalans voor 2009 voorgesteld. De conclusie: er is noch sprake van een voedselcrisis noch sprake van grand cru.

2009 ging voorbij zonder grote voedselcrisis, maar toch moest het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) 47 producten terugroepen of van de markt halen, ongeveer vier per maand. Twee markante voorbeelden uit het lijstje: verscheidene loten kerriepoeder bleken met methylgeel gecontamineerd, een kankerverwekkende kleurstof, en in bepaalde ontbijtgranen en melk was een bestanddeel van de inkt van de verpakking doorgedrongen.

Niet zo nauw

Ook Test-Aankoop voerde in 2009 talloze onderzoeken en tests uit. Honderden eetwaren werden geanalyseerd en tientallen verkooppunten bezocht, in totaal goed voor 927 beoordelingen. In 388 gevallen (of 42%) kregen de eetwaren en verkooppunten een slechte of zwakke beoordeling.

"Niet noodzakelijk een gevaar voor de gezondheid, maar wel een teken dat velen het nog steeds niet zo nauw nemen met wat de Belg op zijn bord krijgt", besluit de consumentenorganisatie.

Hier loopt het helemaal mis:

- Pita: veel te zelden (8 keer op 40) konden de verkopers melden om welk vlees het precies ging … en dan bleek die informatie soms nog onjuist. Pita is veelal erg vet en de kwaliteit van het vlees is slecht. Tegen de verwachtingen in vond Test-Aankoop hier weinig problemen met de hygiëne.

- Nitraten: nemen we realistische porties als uitgangspunt, dan bevatte 3/4de van de geanalyseerde groenten meer nitraten dan een kind van 20 kilo zou mogen innemen op basis van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

- IJs en softijs: de bezochte verkooppunten waren niet proper genoeg. 35% van de stalen schepijs en 62% van de stalen softijs hadden een slechte tot zeer slechte bacteriologische kwaliteit.

- Gezondheidsdrankjes: deze drankjes willen zich van traditionele limonade onderscheiden door uit te pakken met claims over vitaliteit, welzijn of gezondheid. Dat steunt echter op niets. Test-Aankoop vraagt een verbod op claims voor dit soort van drankjes.

- Croissants: vaak erg vet en bovendien gaat het om slechte vetten. Toch een pluspunt: ze bevatten weinig transvetzuren, hoewel de overheid op dat vlak niet bepaald streng is.

- Voeding zonder suiker: geen enkel van de geteste producten (koekjes, chocolade, hazelnootpasta, confituur) is geschikt in het kader van een dieet. Fructose, een zoetmaker die een “gezond” imago had, is helemaal te mijden. Bovendien blijkt nog maar eens dat “zonder suiker” zeker niet “zonder calorieën” betekent. Test-Aankoop vraagt een volledigere en juistere etikettering.

Minder antibiotica

Er is ook goed nieuws, onder andere inzake antibioticaresiduen: Test-Aankoop analyseerde verschillende producten van dierlijke oorsprong. In 2003 bevatte nog 65% van de honingstalen antibioticaresiduen. Vandaag nog twee stalen op 21. In andere eetwaren (koninginnebrij, garnalen, varkensvlees, kalkoen, pangasius) werden geen sporen gevonden.

Nu in het nieuws