CD&V laat Sauwens publiekelijk vallen

CD&V laat Sauwens publiekelijk vallen

CD&V laat Sauwens publiekelijk vallen

Print
Het is niet omdat je minister bent geweest dat je alles mag." Met deze woorden heeft de CD&Vfractie zich gisteren in het Vlaams parlement nadrukkelijk gedistantieerd van partijgenoot Johan Sauwens. Die had zonder rugdekking van zijn fractie, het vel van parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) gevraagd.

"Tirannie en despotisme"

"Jan Peumans moet zijn eigen parlement kleineren om zichzelf groter te maken" en "Jan Peumans heeft zich in een vrijwel onmogelijke positie gewerkt". Het zijn drie opmerkelijke citaten uit het persbericht dat de CD&V-ers Johan Sauwens en Cindy Franssen woensdagnamiddag de wereld instuurden. Aanleiding van hun vlijmscherp persbericht zijn de cijfers over het aantal onontvankelijk verklaarde vragen in commissies en in de plenaire vergadering, die een aantal kranten dinsdag publiceerden.

"Uiting van rancune"

Op enkele minuten tijd werd het bericht een boemerang die keihard in het gezicht van beide CD&V'ers terechtkwam. Ze hadden het dan ook zonder enige rugdekking namens CD&V verzonden.

Wat volgde was een serieuze bolwassing achter de schermen. "Sauwens kan maar niet verkroppen dat hij geen minister meer is en dat zijn gewezen kabinetschef Jan Peumans nu parlementsvoorzitter is. Hij misbruikt de partij uit eigenbelang, uit pure rancune", klonk het bij verschillende CD&V'ers.

Ook in de plenaire werden de twee onder vuur genomen door hun partijgenoten. In tegenstelling tot Franssen was Sauwens toen al vertrokken als een dief in de nacht.

Yves LAMBRIX

Nu in het nieuws