Mokerslag voor cyclocross De Ster

Andere cyclocrossen krijgen voorrang op de GP De Ster. Mogelijk is er zelfs helemaal geen cross in 2011 in Sint- Niklaas.

tvanbrabant

Na het verlies van de start van de Ronde van Vlaanderen is het verdwijnen van de GP De Ster net na nieuwjaar een nieuwe klap voor wielerminnend Sint-Niklaas. In 2011 valt 2 januari, al acht jaar de datum van de GP De Ster, op zondag. Vorige zomer kregen de organisatoren nog te horen van de wielerbond dat de GP De Ster voorrang zou krijgen, maar dat blijkt nu niet het geval. Die tweede januari is de cyclocross in Tervuren de plaats waar de veldrittoppers te zien zijn. Het organisatiecomité van de GP De Ster gaat na wat de mogelijkheden zijn. Veel tijd is er niet. Zaterdag moeten ze een datum doorgeven.

Op het WK in Tabor op 31 januari wordt al de cyclocrosskalender 2011 voorgesteld.

Zwaar puzzelen

”Het is zwaar puzzelen”, zegt organisator Luc Declercq. ”Ofwel organiseren we de veldrit op maandag 3 januari, ofwel lassen we een sabbatjaar in, ofwel kiezen we een andere datum. Ik moet zeggen dat 3 januari sowieso niet mogelijk is. Dan wordt het de zoveelste wedstrijd in die periode, en dat wordt te veel. Dan krijg je geen toppers meer. Dan doen we ofwel beter niks, ofwel plannen we de GP De Ster ergens in een weekend in november waar er maar één wedstrijd plaatsvindt.”

Sportschepen Gaspard Van Peteghem (sp.a) stelt zaterdag 9 oktober voor. “ Dan zitten we in het begin van het seizoen en is er veel aandacht, ook van de toppers”, zegt de schepen. ”Er is door de GvA-trofee, de Superprestige en de Wereldbeker al bijna niks meer vrij. De commerce speelt ook tegenwoordig zo’n grote rol. Het moet haalbaar blijven en mag ons geen financiële kater bezorgen.”

Vlaamse kermis

9 oktober ziet organisator Declercq niet zitten. ”De cross is Vlaamse kermis. Vooraan in het seizoen is niet ideaal. Kijk, deze situatie is een ontgoocheling, maar we moeten vooruit. Misschien is dit wel een kans om elders in het seizoen terecht te komen en door te groeien. Dan kunnen we ontsnappen uit die drukke eindejaarsperiode.”

De GP De Ster was twee weken geleden aan de achtste editie toe. Het was opvallend dat er geen enkele Belgische topper aan de start kwam. Toch kwamen er nog 3.500 mensen kijken. ”De stad heeft altijd willen vasthouden aan 2 januari.

Maar acht jaar geleden zat de kalender nog niet zo vol. Het cyclocross is populairder geworden. Daarom hoeft het niet dramatisch te zijn als we onze veldrit met een mooier deelnemersveld op een andere datum zouden kunnen parkeren. En als dat meevalt, kan dat na 2011 ook zo blijven”, zegt Declercq.

Joris VERGAUWEN

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio