Belgische arbeidsproductiviteit derde hoogste ter wereld

België is het derde productiefste land ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van het Amerikaanse instituut The Conference Board.

jlenaerts

Ons land moet enkel Luxemburg en Noorwegen voor laten gaan, waar het bruto binnenlands product (bbp) per gewerkt uur nog hoger ligt. Dat schrijven De Tijd en De Morgen. Vorig jaar stond België nog op een vierde plaats, toen was de derde plaats voor de VS.

Productiviteit

De zeer hoge productiviteit is vooral te wijten aan de hoge loonkosten. Ondernemingen gaan de productie zoveel mogelijk automatiseren of arbeidsintensieve activiteiten naar het buitenland verhuizen omdat de arbeid in ons land duur is. De werkgelegenheid wordt negatief beïnvloed, maar de productiviteit van de resterende werknemers stijgt.

Uit de studie blijkt nogmaals dat weinig Belgen nog over een baan beschikken. De gemiddelde Belg gaat vroeg met pensioen en actieve landgenoten werken minder uren. Hierdoor komt België pas op een elfde plaats te staan van de rangschikking van het bbp per inwoner.

Recessie

Het is voor het eerst in 19 jaar dat de wereldwijde arbeidsproductiviteit is afgenomen. De economische activiteit tijdens de recessie is namelijk sterker gedaald dan de werkgelegenheid.