Vlaanderen heeft geen nieuwe verbrandingsovens nodig

Vlaanderen heeft geen nieuwe verbrandingsinstallaties nodig want er zijn te veel ovens voor te weinig afval. Dat hebben experts in het Vlaams parlement gezegd. Dit is slecht nieuws voor Bionerga, dat een nieuwe superoven in Houthalen wil bouwen.

kscherpenberg

Aanleiding voor de hoorzitting van gisteren is de wildgroei aan projecten voor nieuwe ovens, onder andere in Houthalen. “Die zijn niet nodig”, klonk het quasi unaniem. “De tien bestaande installaties in Vlaanderen kunnen 120.000 tot 156.000 ton brandbaar afval meer aan dan dat ze vandaag krijgen toegeleverd.”

Ook in Duitsland en Nederland zijn er teveel ovens. “Gevolg is dat bedrijfsafval daar aan de helft van de prijs wordt verbrand”, zegt Christof Delatter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. “Meer installaties toelaten, zal in Vlaanderen een prijzenslag veroorzaken waarbij de belastingbetaler de tekorten zal mogen aanzuiveren.”

Voor Bionerga, dat tegen 2012 een superoven wil bouwen in Houthalen, is dit slecht nieuws. “Daar een oven bouwen met een capaciteit van 290.000 ton is pure waanzin.”

Yves LAMBRIX

Nu in het nieuws