"Al mijn meubels staan vol schimmel"

De flat van Emiel De Groof, in Soef in Balen staat er nog maar sinds 2007. Toch tast vocht het hele appartement aan. Van zijn dokter mag de bewoner zelfs niet meer in die ongezonde omgeving blijven wonen.

Met de dooi in aantocht houden Emiel De Groof en zijn vrouw hun hart vast. Hun appartement op de benedenverdieping van een recent flatgebouw vertoont overal vochtplekken. De vloer in de slaapkamer is constant klammig, het behangpapier komt los en dweilen en handdoeken houden de boel nog enigszins droog.

De fotograaf kampt met een lens die steeds aangedampt wanneer hij probeert foto’s te nemen. In de keuken staat de schimmel in de kasten. “We wonen hier nog geen twee jaar”, vertelt Emiel. “We wilden een rustige oude dag, maar voorlopig zit dat er niet in. Alles werd al opnieuw geschilderd en behangen, de gordijnen moesten al vervangen worden, maar ook de meubels zijn aangetast en staan vol schimmel. Elke dag proberen we alles weg te poetsen, maar het is letterlijk dweilen met de kraan open. Er heerst hier een vochtigheidsgraad van 80 procent, terwijl 40 à 50 procent gezond is.”

Emiel hing al aan de bel bij de bouwheer, aannemer en architect, maar ving telkens bot. Een expertise toonde aan dat er een probleem was met de klinkers, maar dat werd niet verder behandeld of degelijk aangepakt.

Ten einde raad

Emiel is ten einde raad en stapte onlangs naar een advocaat. “Onze gezondheid lijdt hieronder. Onze huisarts bevestigt schriftelijk dat onze woonomgeving schadelijk is en raadt ons aan te verhuizen. Mochten we dit huren, waren we allang weg, maar we kochten de flat.”

Het koppel heeft een caravan aan het Molse Zilvermeer. Zo gauw het weer het toelaat, trekken ze daar naartoe. Ook buurvrouw Addy De Gier kampt met opkruipend vocht. In de badkamer staat het water op de vensterbank. Ze durft de elektrische verwarming niet opzetten uit angst voor kortsluiting. “Er moet dringend iets gebeuren”, stelt Emiel. “Wat zal het hier anders over vijf jaar zijn? En als de sneeuw smelt, wordt het wellicht nog erger.”

Nele CAEYERS

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio