Het weer voor dinsdag 12 januari

Het weer voor dinsdag 12 januari

Vakantie

Het weer voor dinsdag 12 januari

Print

Dinsdagochtend schommelen de temperaturen tussen -4°C in opklaringsgebieden en -2°C onder de bewolkte hemel. Er wordt even wat koudere lucht aangevoerd waardoor het ook overdag overal lichtjes zal blijven vriezen. Daarmee wordt dinsdag waarschijnlijk de laatste ijsdag van de huidige koudegolf.

Het blijft overal droog bij afwisselend zon en wolken. De wind waait zwak tot soms matig uit oostelijke richting.

In de nacht naar woensdag verschijnen er tijdelijk brede opklaringen waardoor het kwik naar zo'n -5°C kan duiken, mogelijk zelfs nog wat lager indien de bewolking tot de ochtend op zich laat wachten. De bewolking zal echter snel toenemen en nog voor het middaguur kan er neerslag vallen. In eerste instantie wordt dat waarschijnlijk sneeuw maar later kan deze overgaan in ijzel en wat regen. Er worden geen grote neerslaghoeveelheden verwacht maar het kan andermaal glad worden op de wegen. De maxima komen uiteindelijk enkele graden boven het vriespunt uit waardoor het toch al even kan gaan dooien. 's Avonds zakt de temperatuur echter weer tot het vriespunt waardoor natte plekken kunnen opvriezen en er opnieuw op uitgebreide schaal gladheid kan ontstaan. Er waait een zwakke zuidoostenwind.

Donderdag blijft het op de meeste plaatsen droog, al kan er lokaal in de namiddag wel een regenbui vallen bij temperaturen in de buurt van +3°C. De vrieskou zit echter nog boven het oosten van Nederland en veel is er niet nodig om deze alsnog bij ons in de buurt te houden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten.

Vrijdag begint de dag met temperaturen rond het vriespunt. Het blijft dus opletten op de wegen, zeker omdat de vorst nog in de grond zit. Overdag dooit het enkele graden met maxima rond +2 of +3°C en het blijft overal droog. Het waait nog steeds zwak tot matig uit zuidoostelijke richting.

Zaterdagochtend kan het weer licht vriezen. Namiddag bereiken we opnieuw een graad of 2. Er is echter flink wat ruimte voor opklaringen en het blijft dan ook overal droog.

In de nacht naar zondag of zondagochtend komt dan een storing opzetten vanuit het zuiden. Waarschijnlijk gaat het eerst een poosje sneeuwen maar geleidelijk zal de neerslag natter worden en uiteindelijk gaat het regenen wanneer zachte lucht erin slaagt om terrein te winnen naar het noorden. Later op de dag wordt het overal droog. De maxima van +4 of +5°C worden in de avond bereikt. Althans volgens de huidige berekeningen want de vrieskou blijft steeds dicht in de buurt.

Ook maandag dooit het nog in Limburg maar of daarmee Koning Winter echt verslagen is is hoogst onzeker.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN