"Verwaarlozing gevangenissen in Congo is foltering"

De levensomstandigheden in Congolese gevangenissen zijn zo slecht dat opgesloten worden gelijkstaat met foltering. Dat zeggen Congolese organisaties die het voor gedetineerden opnemen.

wverhaert

"De gebouwen worden niet onderhouden, de cellen zijn overbevolkt en onhygiënisch, gevangenen lijden honger en krijgen geen medische verzorging en de onbetaalde cipiers stelen de bezittingen van de gedetineerden en hun bezoekers", somt de advocaat Jules Okundji op. Hij is de verantwoordelijke van l’Association des amis de la prison, een organisatie uit Kinshasa die opkomt voor de rechten van de gedetineerden in het land.

Volgens rapporten van andere mensenrechtenorganisaties en van de VN gaan die vaststellingen op voor de gevangenissen in Kinshasa en die van de meeste andere steden in de Democratische Republiek Congo.

Geen beleid

Veel gedetineerden zitten in voorlopige hechtenis of zijn preventief aangehouden. Ze zijn dus nog niet veroordeeld, maar hun verblijf in de beruchte "cachots" is een straf die meteen al kan tellen.

In de gevangenissen van Matete en Kalamu, twee gemeenten van Kinshasa, slapen gedetineerden zelfs op de grond, in vuile vertrekken zonder licht. "Dat is al lang zo", zegt John Kimbuya, een van de verantwoordelijken voor de gevangenissen in Kinshasa.

"Er is nu eenmaal geen echt justitiebeleid in Congo. De magistraten die de toestand moeten opvolgen, kunnen zich nauwelijks verplaatsen, zijn niet gemotiveerd en worden onderbetaald, net als alle andere ambtenaren van Justitie." De cipiers, die al evenmin geregeld betaald worden, doen wat ze willen: van toezicht is er geen sprake.

PD (IPS)

Nu in het nieuws