Malle bespaart op alles behalve politiedotatie

Print
Malle - 1.375.517 euro moet Malle bijdragen voor de politiezone Voorkempen. “We keuren het niet goed, maar schrijven het bedrag toch in de begroting”, zegt burgemeester Hendrickx.

Ook in Malle is de crisis voelbaar. “We draaien elke euro tweemaal om voor we hem uitgeven. Echt grote projecten staan niet op stapel. Belangrijk is wel dat de dienstverlening naar de bevolking niet zal lijden onder de crisis”, stelt schepen van Financiën Jules Mintjens (DBM).

En de dotatie aan de politiezone Voorkempen strooit roet in het eten. “Het is ongehoord dat die steeds maar blijft stijgen terwijl de federale steun aan datzelfde politieapparaat proportioneel vermindert. We moeten 6 procent meer ophoesten dan vorig jaar, terwijl de federale steun maar met 2 procent stijgt. We kunnen niet anders dan het ons opgelegde bedrag noteren in het gemeentebudget 2009. Anders brengen we het politiewerk in gevaar en worden we door de gouverneur op het matje geroepen. Toch keuren we de maatregel niet goed. Dat signaal willen we geven aan de hogere overheid”, aldus de Malse burgemeester.

De belastingen op de onroerende voorheffing blijven ongewijzigd. Ook de aanvullende personenbelasting (7%) verandert niet. Het onderhouden van de gemeentewegen gaat Malle 500.000 euro kosten. Bovendien zijn er nog rioleringswerkzaamheden gepland in de Leegstede en de Eertbolweg.

Daarnaast worden de volgende wegen grondig aangepakt: Smekenstraat (150.000 euro), Gemeentebos (105.000 euro) en Klokkeven/Heikant-Oost (110.000 euro). De brandweer krijgt een nieuwe tankwagen (70.000 euro) en de Sint-Martinuskerk een flinke onderhoudsbeurt (100.000 euro). Het opsmukken van de kapellen wordt geraamd op 20.0000 euro, en ook aan de Tornadotoren wordt gewerkt (10.250 euro). De belasting op de onbebouwde percelen werd vooralsnog niet gestemd.

JVS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio