Klimaatopwarming? Integendeel, de nieuwe mini-ijstijd start nu

Sommige wetenschappers verkondigen het al enkele jaren, maar pas nu met deze relatief strenge winter wint de theorie dat we voor een kleine ijstijd staan in sneltempo aanhangers. Enkele belangrijke experts zeggen dat we begonnen zijn aan een periode van wereldwijde afkoeling.

ghouben

De opwarming van het klimaat - door het gestegen CO2-gehalte in de atmosfeer - blijft doorgaan, maar de eerstkomende decennia zal een veranderend patroon in de oceaanstromingen zorgen voor afkoeling. Ondermeer professor Mojib Latif, een belangrijk lid van het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN, is deze mening toegedaan.

Klimaat-dissidenten

Latif, verbonden aan het Leibniz-Institut van de universiteit van Kiel (Duitsland), zegt dat de wereld nu aan een koude periode begonnen is, met koudere winters en minder warme zomers. Samen met enkele collega's kondigde hij de afkoeling in 2008 al aan in een paper. Ondermeer de Daily Mail brengt de theorie van deze klimaat-dissidenten weer onder de aandacht.

Steeds vaker koude winters

Latif ontwikkelde aan de universiteit van Kiel een methode om de temperatuur op een diepte van ongeveer duizend meter onder de zeespiegel te meten. Daar beginnen trends die leiden tot een warmere of koudere cyclus.

Deze oceaaninvloed kan de opwarming van de voorbije jaren volgens deze wetenschappers zeker voor de helft verklaren. "De cyclus is nu aan de omgekeerde beweging begonnen. Een winter zoals de huidige zal dus steeds vaker voorkomen. En die periode kan nog zeker twintig jaar duren."

Noordpoolijs

Het smelten van gletsjers en ijs zou volgens deze inzichten even stoppen. De klimaatopwarming pauzeert een aantal jaren en er zou zelfs afkoeling komen.

Ook andere waarnemingen wijzen in deze richting. Zo heeft het Amerikaanse centrum voor sneeuw- en ijsonderzoek (National Snow and Ice Data Centre) vastgesteld dat de massa Noordpoolijs sinds 2007 is gestegen met 409.000 vierkante mijlen. Volgens dit instituut uit Colorado gebeurt de opwarming van de Aarde sinds 1900 door een natuurlijke cyclus in de oceaan, en niet enkel door broeikasgassen.

Vastgoed

Jobs in de regio