Muziekhandel verhuurt piano van 80.000 euro

Muzikanten kunnen zich in de handen wrijven. Muziekhandel Billen op de Rozenberg in Mol kreeg de goedkeuring van pianoproducent Steinway om één van hun creaties te verhuren.

tvanbrabant

Voor een leek lijkt degloednieuwe Steinway in de etalage bij muziekzaak Billen in Mol gewoon een mooie vleugelpiano. Maar eenmaal dichterbij, moet je bekennen dat het geheel er gewoon prachtig uitziet, ook al ken je er weinig van.

Een Steinway klinkt bij de kenners letterlijk als muziek in de oren. Een kleine demonstratie van pianist Frank Billen overtuigt ook de minder muzikaal begaafden. “Een Steinway is de top in de pianowereld”, legt Frank uit. “Daarom zeggen pianisten geen neen als ze daarvoor uitgenodigd worden.

Alleen het beste hout, dat jarenlang op een speciale manier gedroogd werd, wordt hiervoor gebruikt.” Sinds kort mag Frank zich een officiële verhuurder van Steinway noemen, en dat word je niet zomaar. “Er is een procedure van enkele maanden aan voorafgegaan”, vertelt Frank. “Na telefonisch contact moet je ook bij Steinway in Duitsland zelf gaan bewijzen dat je het ‘verdient’ om één van hun producten in je winkel te hebben staan.

In België kan je maar op enkele plaatsen terecht voor de verhuur van zo’n instrument. In de omgeving is er zelfs geen verdeler. Het is dus een hele eer dat het ons toch gelukt is.”

Jan Hautekiet

Frank volgde les aan het Conservatorium in Antwerpen, is al jarenlang pianostemmer en groeide op in de muziekwinkel op de Rozenberg. Zijn achtergrond en ervaring met de verhuur van piano’s haalde Steinway over de streep.

“Uiteindelijk mocht ik zelf deze piano gaan uitkiezen uit zeven ongeveer gelijke modellen”, toont de muzikant, “en dan speelt natuurlijk het gevoel. De eerste indruk is heel belangrijk, al kan je bij Steinway nooit een verkeerde kiezen. De kwaliteit is daar ongelooflijk goed.”

Aan het instrument hangt een kostenplaatje van 80.000 euro. Franks vrouw lacht. “Het was dat, of verbouwen!” lacht Aline. “Maar uiteindelijk komen de klanten hier niet voor het interieur, maar voor de kwaliteitsvolle instrumenten. Dus is het de piano geworden. Verbouwen kan nog altijd.”

Pianist Jan Hautekiet testte de Steinway onlangs uit tijdens een concert in schouwburg Rex in Mol. De man was laaiend enthousiast. “Het blijft een belevenis om hierop te kunnen spelen”, weet Frank, “zelfs al draai je al jaren mee in het circuit. We hopen met de verhuur van ons instrument aan culturele centra en muziekscholen nog vele muzikanten blij te maken.”

Wie de piano een dagje wil huren, telt 484 euro neer, inclusief transport en stemmen ter plaatse. Per bijkomende dag betaal je tien procent extra. Ter vergelijking: voor een piano van het merk Yamaha betaal je 360 euro.

Nele CAEYERS

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio