Birma pakt burgerjournalisten ongenadig hard aan

Twintig jaar cel: dat is de straf die een Birmaanse rechtbank eind vorige week uitsprak tegen een tegenstander van het regime die bezwarende foto's had doorgestuurd naar een website in het buitenland. De voorbije maanden legde Birma nog meer draconische straffen op aan burgerjournalisten.

Win Naing Kyaw werd op 7 januari tot twintig jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de publicatie van foto's van een bezoek van een lid van de Birmaanse junta aan Noord-Korea. De beelden verschenen op een nieuwssite van Birmaanse journalisten die in ballingschap leven. Birma heeft een wet die burgers verbiedt kritische beelden of informatie over het regime via het internet naar een buitenlands publiek te sturen, en het regime gebruikt die "wet op elektronische communicatiemiddelen" nu blijkbaar systematisch om tegenstanders uit te schakelen.

Op oudejaarsdag kreeg de 25-jarige lerares Hla Hla Win een even lange straf. Ze werd veroordeeld voor haar bijdragen voor de Democratische Stem van Birma, een in Oslo gevestigde groep van Birmaanse journalisten die de situatie in hun land volgen en becommentariëren. Ze zetten daarvoor meer dan honderd geheime journalisten in die berichten, foto's en video's doorsturen.

PD

IPS

Nu in het nieuws