Slechte akoestiek in nieuwe muziekschool

De nieuwbouw van de Academie voor Muziek en Woord is volledig afgewerkt, maar toch weerklinken er nog geen noten in het gebouw. De akoestiek is er namelijk zo slecht dat er nog geen muziekles wordt gegeven.

Nadat de gebouwen van jeugdhuis De Nartist werden afgebroken, verrees aan de Hoogkamerstraat de nieuwe Academie voor Muziek en Woord. De nieuwbouw biedt plaats aan een inkomhal en een ruim auditorium op de gelijkvloerse verdieping, twee nieuwe klaslokalen op de eerste verdieping en een theaterzolder.

Hoewel het gebouw vier weken geleden al klaar was, kan er voorlopig nog geen les worden gegeven. De klaslokalen zijn al volledig ingericht en lekker verwarmd, maar het blijft wachten op de komst van gordijnen. Zonder deze en andere akoestische aanpassingen, kunnen er geen noten weerklinken.

Slechte akoestiek

“De gordijnen werden niet in de aanvankelijke begroting voorzien, maar de akoestiek is momenteel zo slecht, dat het onmogelijk is om er muzieklessen te geven”, zegt Lejo Janssens, secretaris van de academie.

“Er zijn absoluut geluidsabsorberende ingrepen nodig, want elke klank weergalmt heel sterk.” “Er is recent een aanbesteding uitgeschreven voor gordijnen”, legt schepen Franky De Graeve (CD&V) uit. Het zal nog minstens vier weken duren voor die er hangen. “Op dat moment moeten we de akoestiek in de lokalen beoordelen”, aldus Lejo Janssens. “De kans is zeer groot dat gordijnen niet volstaan en dat er bijkomend geluidsdempend materiaal moet worden aangebracht.” Enkel de theaterzolder op de bovenverdieping wordt al gebruikt, want daar ligt vasttapijt.

De leerlingen van de lagere graad Woord kregen er zaterdag voor het eerst les. De officiële opening van de nieuwbouw is gepland in het voorjaar. “De directeur van de academie kampt met gezondheidsproblemen, dus zijn de plechtigheden niet voor meteen”, legt schepen de Graeve uit. Het huis Verbeeck, een vroegere brouwerij, waar de muziekacademie sinds 1992 is gehuisvest, blijft ook na de ingebruikname van de nieuwbouw dienst doen voor lessen van de academie. Het herenhuis is ook binnen aan stevige opfrissingsbeurt toe.

Ilse PRINSEN

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio