Heimolen niet meer open voor grote publiek?

Print
Aartselaar - Molenconservator Paul Van Stappen is niet te spreken over het Aartselaarse subsidiesysteem voor culturele verenigingen. Schepen Walter De Bie zegt dat de gelden eerlijk verdeeld worden. Schepen De Bie vreest dat de man de molen niet langer voor het grote publiek zal willen openstellen.

Het zit Paul Van Stappen, de Aartselaarse molenaar, hoog dat het subsidiesysteem onder invloed van de Vlaamse Gemeenschap is aangepast. Als kleine vereniging vreest hij in de toekomst over onvoldoende middelen te kunnen beschikken om het Aartselaarse monument nog langer open te kunnen stellen.

“In het verleden werden wij door de Vlaamse Gemeenschap gesteund voor onze succesvolle Molenfeesten. Wij waren zo eerlijk om enkel met deze subsidie het nodige te organiseren zonder nog aanspraak te maken op gemeentelijke steun. Door het nieuwe cultuurbeleidsplan vallen we daar echter uit de boot.”

“Het was de bedoeling om met onze vereninging vzw Molenspiegel bij de Aartselaarse cultuurraad aan te sluiten. Maar omdat we al onze leden niet mogen laten meetellen, moeten we daar met een aalmoes tevreden zijn. We deden al die tijd alles gratis en omdat dat dan niet meer kan, hoeft het voor mij niet meer.”

Schepen Walter De Bie (Open Vld) zegt de reactie totaal niet te begrijpen. “Deze regeling geldt voor al onze verenigingen en dateert al van heel lang geleden. Een meerderheid van hen bepaalde onlangs trouwens zelf dat het aandeel van de activiteiten zwaarder moet doorwegen dan echte leden om het subsidiebedrag te bepalen.”

De schepen hoopt eerstdaags om via een constructief gesprek de Aartselaarse heimolen volgend voorjaar toch voor het grote publiek.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio