Vreselijk martelende sjeik gewoon vrijgesproken

Print
Sjeik Issa is zondag in de Verenigde Arabische Emiraten vrijgesproken ondanks de vreselijke - op video opgenomen - marteling die hij een Afghaanse graanhandelaar toediende.

Sjeik Issa is de broer van sjeik Khalifa, dat is de president van de Verenigde Arabische Emiraten en de man naar wie de Burj Dubai hernoemd is nadat hij met bakken geld over de brug kwam om het emiraat Dubai van de ondergang te redden.

De aanklacht luidde marteling en verkrachting. Op een in april gelekte video is te zien hoe sjeik Issa de man martelt: Hij slaat graanhandelaar Mohammed Shah Poor met onder meer een zweep en een plank met nagels in. Hij strooit zout in de wonden, verkracht hem met een stok en rijdt uiteindelijk met een auto over de man heen. Hieronder kunt u op YouTube een enigszins toonbare versie zien van ABC News.

De sjeik herinnert zich volgens zijn advocaat niets van de marteling.

Niet verantwoordelijk

Volgens de rechtbank kon de sjeik niet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden. Zijn verdediging beweert dat de sjeik tegen zijn wil was gedrogeerd door twee voormalige zakenpartners. Dat zijn de Libanees-Amerikaanse broers Bassam en Ghassan Nabulis die het voorval gefilmd hebben en sjeik Issa daarmee zouden afgeperst hebben.

De broers zijn bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel. Een Syriër, die ook bij het voorval aanwezig was, kreeg een jaar celstraf voor het slaan van de Afghaan. Twee andere medeverdachten, een Indiër en een Palestijn, werden beiden veroordeeld tot drie jaar cel voor het verkrachten van Shah Poor met een stok.

Voor 3.600 euro

Graanhandelaar Mohammed Shah Poor overleefde de mishandeling amper. Hij moest maandenlang in het ziekenhuis herstellen. Het incident had in 2004 in de woestijn plaats omdat Mohammed Shah Poor een lading graan van sjeik Issa ter waarde van 3600 euro zou hebben verloren.

.

Nu in het nieuws