Turnhoutse Binken eten worstenbroden en appelbollen

De kans is groot dat je vandaag appelbollen en worstenbroden eet, want het is vandaag Verloren Maandag. De Turnhoutenaars maken van die Vlaamse traditie een heus volksfeest op zondag 17 januari.

Jrosquin

Al voor de negende keer verzamelen lekkerbekken zich op een zondag midden januari op de Grote Markt in Turnhout. Het evenement Verlooren Mondagh steekt sinds vorig jaar in een nieuw kleedje, dat erg veel succes kende. Aan de nieuwe formule is dus niet veel veranderd.

Hoofdingrediënten zijn natuurlijk worstenbroden en appelbollen. Dankzij het stadsbestuur en de Turnhoutse bakkersbond kan je je tussen 11u en 18u te goed doen aan ovenvers lekkers in een verwarmde tent. Daarvoor koop je een eetbonnetje dat 1,5 euro kost.

Klinken met de Binken

Andere hapjes en drankjes koop je op de verenigingenmarkt met overdekt terras. Daar wordt ook voor de nodige animatie gezorgd. Trap bijvoorbeeld eens een balletje met de plaatselijke voetbalploeg. Dans je liever? Dan kan je mee volksdansen of salsapasjes zetten. Of verkies je de kinderdisco? Daarvoor zorgt een kinderkoor. De aanwezige brassband maakt even later iets steviger muziek. En wie dan nog niet genoeg gezien heeft, komt zeker aan zijn trekken met de travestietenshow of de clown, die uit ballonnen de vreemdste figuren maakt.

Tijdens het volksfeest organiseert het stadsbestuur ook een nieuwjaarsreceptie voor de bevolking. Wie tussen 11u en 16u komt, krijgt een gratis drankbonnetje waarmee je een borrel kan kopen aan een van de kraampjes. Om 14u volgt het officiële moment Klinken met de Binken. Dan heft de burgemeester het glas op het nieuwe jaar.

Van heffen naar bukken, want na het klinkmoment tekent burgervader Francis Stijnen (CD&V) ook voor de eerste spadesteek. Daarmee start hij de heraanleg van de Grote Markt, want de dag nadien begint de Archeologische Dienst Antwerpse Kempen de ondergrond van het grote plein te onderzoeken.

Eerst worden er vijf proefputten gegraven. De eigenlijke opgravingen starten op 22 februari en duren tot aan de grote vakantie. Gedurende de opgravingswerkzaamheden krijgt het publiek de kans om kennis te maken met alle aspecten van archeologie. Je kan je verdiepen in de geschiedenis van de Grote Markt zoals ze nog nooit verteld is. In 2012 kan de stad het volksfeest dan hopelijk nog eens overdoen op een spiksplinternieuw marktplein.

MARIAN MICHIELSEN

Verlooren Mondagh, op zondag 17 januari op de Grote Markt in Turnhout. Info: www.turnhout.be.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio