Zestig mensen protesteren tegen nieuwe invulling Steen

Zestig mensen protesteren tegen nieuwe invulling Steen

Zestig mensen protesteren tegen nieuwe invulling Steen

Print
Antwerpen - De stad is op zoek naar een privé­partner om kinderactiviteiten in het Steen uit te baten. Dit is tegen de zin van vele Antwerpenaren. “Het is fantastisch dat de stad iets wil doen voor de kleinsten, maar niet ten koste van belangrijk erfgoed”, klinkt het.

Het Beschermcomité Cultureel Erfgoed Antwerpen organiseerde gisteren een historische wandeling als eerbetoon aan het monument. Ongeveer 60 sympathisanten kwamen opdagen. Ook virtueel kreeg het Comité heel wat steunbetuigingen. Zo telt de facebookgroep ‘5.000 voor het Steen’ al bijna 3.000 leden. Meer dan 1.600 burgers tekenden de petitie.

Bea Hanssen, oprichtster van het Beschermcomité is tevreden met de aandacht. “Heel veel inwoners van Antwerpen vinden het spijtig dat het Steen een commerciële invulling krijgt”, vertelt ze.

“We begrijpen dat de stad kindvriendelijk wil zijn, maar er zijn alternatieven. Ik denk aan het Regatta-project op Linkeroever. Waarom moet nu juist één van de belangrijkste stukjes erfgoed van Antwerpen eraan geloven?” In een veel gelezen toeristengids staat te lezen dat het Steen een ‘pseudo-kasteel’ is, een uitdrukking die bij het Beschermcomité heel wat verontwaardiging oproept. “Het Steen is geen nepkasteel. Het is een belangrijke historische site die al 146 jaar dienst doet als museum”, reageert Bea.

Welke invulling het Steen precies zal krijgen, is niet duidelijk. Maar het is zeker dat de doelgroep zal bestaan uit kinderen van 6 tot 12 jaar. “Sommigen fluisteren dat het hier zal lijken op Disneyland met het sprookjeskasteel op kop”, gaat Bea verder. Pat Van De Werf (53), één van de aanwezige wandelaars, vindt ook dat het Steen moet blijven zoals het is: “Ik heb mooie herinneringen aan het museum. Ik wil hier geen Plopsaland.”

ELBO

beschermcultureelerfgoedantwerpen.wordpress.com

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio