Gevaarlijk glad op de weg

Gevaarlijk glad op de weg

Gevaarlijk glad op de weg

Print
In heel Vlaanderen is het gevaarlijk glad op de weg. Vannacht zijn er al tientallen ongevallen gebeurd.

Het is niet alleen uitkijken op de secundaire wegen, maar ook op de snelwegen. "Op de snelwegen alleen al waren er een vijftigtal incidenten", aldus Hajo Beeckman van het verkeerscentrum.

Op de E313 tussen Ranst en Geel waren ongevallen helaas troef. "Tussen 2 en 4 uur waren er 20 tot 30 slippartijen. Op een gegeven momenten stonden er zo'n 30 voertuigen op de pechstrook. Gelukkig bleven de meeste ongevallen beperkt tot blikschade."

Fluisterasfalt

Vooral op de plaatsen waar er fluisterasfalt ligt, waren er heel wat problemen. "Dat asfalt heeft een open structuur", aldus Anton De Coster van de strooidiensten aan VRT. "In het asfalt zitten kleine gaatjes die het geluid van de banden op de snelweg dempen, maar nu zal daar bijvoorbeeld dooiwater inlopen, waardoor het meer onderhevig is aan vriesweer en gladheid dan andere wegen."

De ondergrond ligt er op andere plaatsen ook spiegelglad blij door de neerslag, smeltende sneeuw en regen, van de voorbije uren. Het Verkeerscentrum raadt automobilisten dan ook aan om niet sneller dan 70 kilometer per uur te rijden.

De voornaamste oorzaak van de ongevallen is onaangepaste snelheid op het gladde wegdek. De politie vraagt om voldoende afstand te houden en niet te bruusk te remmen.

Nu in het nieuws