Drie scholen verlaten Lier

De Kunsthumaniora aan de Vismarkt in Lier trekt op het einde van dit schooljaar de poort definitief dicht. Eerder raakte al bekend dat ook het Koninklijk Conservatorium, opleiding Dans Lier voor Antwerpen inruilt. De lerarenopleiding van de Artesis Hogeschool vertrekt over vier jaar.

cvanrompaey_fr

Het Gemeenschapsonderwijs nam dertien jaar geleden de stedelijke kunsthumaniora op de Vismarkt over. "De campus in Lier zijn we al drie schooljaren aan het afbouwen", zegt directeur Betty Braem. "We hebben de meeste opleidingen overgebracht naar onze nieuwe campus in Wilrijk. Daar hebben we niet alleen nieuwe danszalen, maar zit onze secundaire school veel dichter bij hogescholen waar onze leerlingen nadien terechtkunnen."

"In Lier bieden we dit schooljaar enkel nog de tweede graad beeldende kunst aan. Die studierichting verhuist na dit schooljaar naar een nieuw gebouw op onze campus Antwerpen. De 21 leerlingen kunnen naar daar verhuizen of hun studies verder zetten in andere scholen in de omgeving van Lier. Het centraliseren van onze opleidingen werkt natuurlijk kostenbesparend en zorgt voor een veel efficiëntere inzet van ons personeel", stelt Betty Braem.

Het Hof van Santhoven, het gebouw waarin de Kunsthumaniora huist, is eigendom van de stad Lier. "We zijn van plan het in 2011 te verkopen en hopen op zo'n 2,5 miljoen euro", zegt burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld). "We hebben er zelf geen nieuwe bestemming voor. Bovendien is dit een erg interessante locatie voor bijvoorbeeld een hotel, maar ook kantoren of woongelegenheid behoren tot de mogelijkheden. Het gaat alleszins om een beschermd gebouw: van slopen is dus geen sprake."

Normaalschool

Dat het Koninklijk Conservatorium, opleiding Dans, op het einde van dit academiejaar de voormalige oefenschool aan het Kluizeplein in Lier ruilt voor kunstencentrum deSingel in Antwerpen, las u in augustus al in Gazet van Antwerpen. De lerarenopleiding die bevindt zich op dezelfde site, maar dan langs de Berlaarsestraat, verhuist over vier jaar naar de Italiëlei in Antwerpen.

CHRIS VAN ROMPAEYMEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio