1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Politiehelikopter betrapt graffitikunstenaars in Hoboken

Op zaterdag 2 januari gooide de Antwerpse politie alle registers open aan de oude petroleumfabriek aan de Lakweg in Hoboken. Ze sloegen 9 ‘indringers’ in de boeien. Het bleek te gaan om een stel jonge graffitikunstenaars die zich van geen kwaad bewust waren.

wverhaert

De negen jongeren werden opgepakt in de namiddag. Met een helikopter als luchtdekking gingen 7 combi's vol agenten de jongeren halen om ze naar het politiebureau op de Luchtbal te brengen.

'Den ouwe petrol'

Timothy Van De Laar was op die bewuste namiddag graffiti aan het spuiten met een vriend in de oude petroleumfabriek in Hoboken: “Op dat moment waren er ook 4 studenten aan het filmen en 3 Nederlanders foto's aan het nemen.” Volgens Van De Laar is de plek goed gekend onder graffitikunstenaars en jongeren die op zoek zijn naar 'urban' locaties voor beeldmateriaal.

”Ik ken mensen die al 6 tot 7 jaar in het pand komen om graffiti te spuiten.” Ook op het web zijn verwijzingen te vinden naar de locatie. Een vlugge google-zoektocht levert al snel foto's en forumposts op over de plek.

Politieactie

Op zaterdagnamiddag hield de politie in de omgeving Petroleum Zuid een klopjacht met helikopter en uitgebreide politiebemanning op verschillende vormen van eigendomscriminaliteit, zoals autodiefstal en woninginbraak. Ook drugsverkoop en -gebruik stond op hun lijstje.

De verlaten buurt, vlak aan de A12, staat dus ook bij de politie bekend als gegeerd terrein, maar dan voor criminelen. De toevallige aanwezigheid van deze uitgebreide politiemacht werd ingezet voor de aanhouding van de 9 personen.

Spectaculaire aanhouding

De agenten sleepten het openstaande hek aan de achterkant van de fabriek helemaal open. Ondertussen cirkelde de aanwezige helikopter over de fabriek. Zonder de 'artistiekelingen' aan standaardvragen te onderwerpen kregen ze zonder omhaal handboeien om.

Een camionette met getinte ruiten bracht de ‘verdachten’ naar het commissariaat op de Luchtbal onder begeleiding van 6 extra combi's. “Daar namen ze onze digitale vingerafdrukken en moesten we 2 uur achter de tralies”, aldus Van De Laar.

Toeval

Woordvoerder van de politie, Bastiaenssens, bevestigde het voorval en lichtte de wettelijke context toe. "De aanwezigheid van de personen op privé-eigendom is een strafbaar feit en het aanbrengen van graffiti valt onder het beschadigen van privé-eigendom. Dat de helikopter werd ingeschakeld voor de aanhouding is eerder toeval. Die was gewoon in de omgeving aanwezig naar aanleiding van een andere politieactie."

Op de vraag of 7 combi’s niet wat overdreven was stelde Bastiaenssens dat er een uitgebreide politiemacht werd ingezet voor het boeien en overbrengen omdat de overtreders met 9 waren. Volgens Bastiaenssens werd een proces-verbaal opgemaakt met de aanklacht 'verdachte handelingen' dat naar de procureur werd gezonden. Het is nu afwachten wat de procureur zal beslissen. Hopelijk voor de 9 jongeren heeft hij een boontje voor graffiti-kunst.

© 2009 – StampMedia – Femmy Thewissen & Oliver Nimet

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio