Belgische scholier ergert zich aan werkdruk en strenge straffen

Belgische scholier ergert zich aan werkdruk en strenge straffen

Belgische scholier ergert zich aan werkdruk en strenge straffen

Print
Teveel huiswerk en te lange schooldagen zijn de grootste ergernissen van middelbare scholieren in België. Dat blijkt uit de 'Ergernissenenquete' onder ruim 650 Belgische scholieren op website Scholieren.com. Verder storen scholieren zich vooral aan te strenge straffen, belachelijke schoolregels en vieze wc’s.

In overleg met een groep scholieren werd een lijst met 43 ergernissen opgesteld in de categorieën personeel, organisatie, faciliteiten, leefklimaat en medeleerlingen. Die werd eind november voorgelegd aan de bezoekers van de website.

Ruim 4.800 Nederlandse en 650 Belgische scholieren vulden de enquête in. Scholieren ergeren zich vooral aan onredelijke of oneerlijke docenten en conciërges, en de werkdruk. De Belgische scholier geeft z’n school overigens een voldoende: een 6,2. De Nederlanders geven hun school gemiddeld een 6,5.

In vergelijking met Nederland ergeren Belgische scholieren zich meer aan elkaar. Klikken en pesten staan in België op plek 12 en 14, in Nederland pas op respectievelijk plek 30 en 28.

Vertrouwen

De achtste ergernis, dat de school de leerling niet vertrouwt, maakt opvallend veel reacties los. “De school vertrouwt het niet eens als ik tijdens de les door m’n enkel ga met gym en er direct een groot gezwel ontstaat. Dan moet ik nog steeds een ‘briefje van mijn ouders’ meenemen.”
En een andere Belgische scholier: “Eergisteren liep een docent helemaal mee naar het lokaal met mij, omdat hij dacht dat ik anders ergens anders heen zou gaan! Lekker veel vertrouwen!”

Top 10 ergernissen onder Belgische middelbare scholieren:

1. Teveel huiswerk
2. Te lange schooldagen
3. Docenten die te strenge straffen geven
4. Belachelijke schoolregels
5. Vieze wc’s
6. De schuld krijgen terwijl iemand anders het deed
7. Docenten die leerlingen voortrekken
8. Dat de school de leerling niet vertrouwt
9. Humeurige of bazige conciërges
10. Docenten die ongeïnteresseerd zijn in scholieren

MEEST RECENT