Aanslag op Deense Mohammed-cartoonist verijdeld

De Deense politie heeft vrijdagnacht bij Aarhus een aanslag op de auteur van een van de Mohammed-cartoons verijdeld. Een gewapende man probeerde het huis van Kurt Westergaard binnen te dringen, maar werd door de agenten neergeschoten.

jlenaerts

Het gaat om een 28-jarige man uit Somalië. Hij zou volgens de Deense inlichtingendienst banden hebben met de terreurgroepering al-Qaida. De man wilde vrijdagavond met een bijl en een mes in te breken in de woning van Kurt Westergaard. De cartoonist verwittigde zelf de politie en verschuilde zich met zijn kleindochter in de badkamer tot de agenten ter plaatse waren. De politie kon de indringer tegenhouden. Hij werd met schotwonden in zijn armen en benen naar het ziekenhuis gebracht.

De man zou banden hebben met de Somalische moslimextremistische beweging al-Shebab en zelfs met al-Qaida. "Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij terreuractiviteiten in Oost-Afrika. Hij is ook lid van een terroristisch netwerk in Denemarken", liet de Deense inlichtingendienst weten.

In 2005 publiceerde Kurt Westergaard een spotprent van de Profeet Mohammed in een Deens dagblad. Sindsdien heeft hij verschillende doodsbedreigingen ontvangen en staat zijn woning zelfs onder politiebewaking. In 2006 werden twee mannen gearresteerd omdat ze de 74-jarige cartoonist wilden vermoorden.

Vastgoed

Jobs in de regio