Bever maakt 1.000 liter melk onbruikbaar

“Het was een beest van zeker 60 cm lang.” Voor Richard Van Renterghem van Vario Food Group, bekend van drankenhandel Varesa, kwam donderdag plots opheldering rond een reeks onverklaarbare vernielingen binnen zijn bedrijf op het Lommelse Kristalpark. Het gaat waarschijnlijk om een bever die ronddwaalt op het terrein. Het Natuurhulpcentrum uit Opglabbeek zette de zoektocht in naar het beschermde dier, maar voorlopig zonder resultaat.

jlenaerts

“We hebben drie keer schade vastgesteld aan producten in opleggers van onze vrachtwagens die hier stonden opgesteld aan de laad- en loskade”, vertelt Van Renterghem. “Het ging dan vooral om melkkartons die van bovenuit kapot gevreten waren. Ik dacht aan ratten en liet een verdelgingsfirma komen. Die konden enkel vaststellen dat hier alles in orde was. Maar wat was het dan wel?”.

Donderdagochtend zag Van Renterghem de dader met eigen ogen. “Ik zag plots een beest van zeker 60 centimeter lang, met een grote platte staart, het terrein oversteken. Op internet vond ik een foto van een gelijkaardig dier en toen wist ik zeker dat het een bever was. Onmiddellijk heb ik het Natuurhulpcentrum gecontacteerd. We zijn dierenliefhebbers en willen het dier op een vredelievende manier weg. Al heeft hij wel veel schade aangericht: de vernielde kartons staan toch gelijk aan zeker 1.000 liter melk die we moesten vernietigen.”

Ongevaarlijk

“De bever is aan een opmars bezig in Limburg. Maar dat hij opduikt op een industrieterrein is zeer uitzonderlijk. Vlakbij ligt wel een kanaalarm en mogelijk is hij verdwaald en wanhopig op zoek naar voedsel. Dat hij drankkartons vernietigt, is voor een bever geen normaal gedrag. Welnu, de zaakvoerder contacteert ons zo gauw het dier weer opduikt. Wij konden hem niet vinden. Geen paniek: het dier is ongevaarlijk voor de mens”, aldus Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum.

Geert Van Baelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER