Kerkfabriek verbouwt oude school

Kerkfabriek verbouwt oude school

Kerkfabriek verbouwt oude school

Zandhoven - Wie door de Dorpsstraat van Pulle rijdt, kan er onmogelijk naastkijken: de oude jongensschool staat in de steigers en wordt volledig gestript. De kerkfabriek wil er tegen eind 2010 een vergaderen feestruimte hebben.

Pulle (Zandhoven) heeft allang nood aan een deftig gemeenschapsgebouw voor de eigen verenigingen en de inwoners. De oude parochiezaal staat bijna op instorten. Bezoekers moeten er zelfs nog buiten naar het toilet, wat in deze barre wintertijd betekent dat de Pullenaar bijna met de billen vastvriest aan de toiletbril. Ook de keuken is hopeloos verouderd.

Drie jaar geleden kon de kerkfabriek van Pulle de oude langgerekte jongensschool in de Dorpsstraat overkopen van het gemeentebestuur van Zandhoven. Voor de kerkfabriek was het een serieuze investering. “Klopt, maar wij vinden dat wij als kerkfabriek ook een sociale rol in Pulle te vervullen hebben. Daarom hebben we onze bouwgronden in de Maalderstraat verkocht, zodat we dit project konden financieren.”

Het duurde wel lang vooraleer de verbouwing kon beginnen. “We hadden eerst de bedoeling een hal op de speelplaats bij te bouwen, maar dat stuitte op protest van de omwonenden. Nu hebben we het project kleinschaliger aangepakt. De gevels van de oude jongensschool krijgen hun oude glorie terug. Zelfs de ramen krijgen opnieuw de oorspronkelijke afmetingen van 100 jaar geleden.”

Op de benedenverdieping van het oude schoolgebouw komen twee zalen, een keuken en bergruimte. De bovenverdieping krijgt drie vergaderlokalen. Op de speelplaats komt er een nieuwbouw van 9 op 24 meter, met veel glas en een lichtkoepel.

“In deze nieuwbouw komt een ruime, afsluitbare zaal die plaats zal kunnen bieden aan 110 mensen en er wordt ook een sanitair blok in ondergebracht. Die nieuwbouw - die geen verdieping zal hebben - krijgt een ingang langs de zijkant. Op de rest van de speelplaats komen 25 parkeerplaatsen en groenaanplantingen.”

Niet alleen de parochiale verenigingen, ook andere verenigingen en particulieren zullen de zalen en vergaderruimtes kunnen afhuren. “Ik denk bijvoorbeeld aan teerfeesten en babyborrels”, vertelt Breesch.

Kristin MATTHYSSEN

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio